Izvor: Fakti

Nemačka odbacuje pokušaje stranih uticaja na svoju energetsku politiku – o njoj odlučuje Evropa, a ne Sjedinjene Države, izjavio je ministar inostranih poslova Hajko Mas.

Šef nemačke diplomatije ovako je odreagovao na sankcije koje je Vašington najavio u vezi s gasovodom Severni tok 2, koji grade Nemačka i Rusija.

“O evropskoj energetskoj politici odlučuje Evropa, a ne SAD. Odbacujemo bilo kakvo mešanje spolja i sankcije sa ekstrateritorijalnim dejstvom”, naglasio je Mas u pisanoj izjavi.

Кomitet za Oružane snage Predstavničkog doma SAD formirao nacrt budžeta za 2020. godinu, a među stavkama se nalazi “suprotstavljanje Rusiji u različitim oblastima”.

Između ostalog, predviđene su sankcije protiv gasovoda Severni tok 2 i Turski tok.

Ovaj dokument predat je američkom predsedniku Donaldu Trampu na potpisivanje.

Nemačka Leva partija zatražila je u Bundestagu da zvanični Berlin od Evropske komisije zvanično zatraži da na moguće sankcije protiv Severnog toka-2 EU uvede sankcije protiv američkih eksportera tečnog gasa na tržištu Nemačke i Unije.

Projekat Sjeverni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

Proći će kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njamačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored Severnog toka-1.

Planirano je da novi gasovod počne sa radom 2020. godine.