Izvor: Blic

Bivši šef Stejt departmenta Henri Kisindžer, na sastanku Trilateralne komisije koja je održana 25-26. marta u Vašingtonu, podsetio je ljude da predsednik Rusije Vladimir Putin nije Adolf Hitler i da će dijalog sa Moskvom biti svima od koristi.

– Putin nije Hitler. Vođenje pregovora s njim o konkretnim uslovima biće svima od koristi, a saradnja još važnija – izjavio je Kisindžer.

Bivši državni sekretar je pozvao Amerikance da ne obraćaju pažnju na izjave predsednika SAD Donalda Trampa i da se usredsrede na suštinu njegovih akcija.

– Potpuni neuspeh američkog predsednika neće vam ići na ruku – podsetio je Kisindžer, prenosi televizija NBC.

On održava prijateljske odnose s Trampom. U poslednje vreme, on se bavio pojednostavljivanjem dijaloga Moskve i Vašingtona. Bivši državni sekretar otvara put za dolazak državnog sekretara SAD Reksa Tilersona u Moskvu, gde će pripremati sastanak Putina i Trampa.

Istaknuti bivši američki diplomata Henri Kisindžer, koji se ubrzano zbližava s novim predsednikom SAD Donaldom Trampom, a istovremeno je dugogodišnji prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, možda bi mogao da pomogne u postizanju dogovora s Rusijom, pisao je “Politiko”.

Američki portal u nedavnom tekstu naveo je da je Kisindžer (93) na televiziji Si-Bi-Es s poštovanjem govorio i o Trampu i o Putinu. Tramp, rekao je tada Kisindžer, “ima mogućnost da uđe u istoriju kao veliki predsednik”, dodavši kako se “može zamisliti da nešto značajno i novo proizađe iz Trampove administracije”.

Putina je, u istoj emisiji, opisao kao čoveka s karakterom likova iz romana Dostojevskog, “čoveka sa sjajnim osećajem za unutrašnju vezu s ruskom istorijom”.

“Politiko” podseća da je Kisindžer još 1990-ih upoznao Putina, u to vreme intrigantnog mladog Rusa, i postavio mu niz pitanja.

– Radio sam u obaveštajnoj službi – rekao mu je Putin tada, na šta mu je Kisindžer odgovorio: Svi pristojni ljudi počinju kao obaveštajci. I ja sam.

Kako je Putin sebi krčio put ka Kremlju, s legendarnim bivšim državnim sekretarom održavao je tople odnose, iako se jaz između SAD i Rusije sve više proširivao, navodi se u tekstu.

Kisindžer je jedan od malobrojnih Amerikanaca koji se redovno sastaje s Putinom, podsetio je nedavno jedan bivši američki ambasador, pored filmske zvezde Stivena Sigala i direktora “Ekson mobajla” Reksa Tilersona, koga je Tramp predvideo za budućeg državnog sekretara.

Henri Kisindžer je jednom prilikom izjavio da je ruski predsednik Vladimir Putin patriota, za koga bi se moglo ispostaviti da je konstruktivan partner SAD u izvesnim pitanjima.

Kisindžer je rekao da Putin nije antizapadno raspoložen, već da je u susretima sa njim pokazivao spremnost za strateško partnerstvo sa Vašingtonom.

– On je, iznad svega, ruski patriota koji se oseća poniženim iskustvom iz 1990-ih, koje su bile najznačajniji period u formiranju njegove karijere – rekao je Kisindžer u intervjuu za Si-En-En.

Prema njegovim rečima, Putin je “vrlo ogorčen kada se radi o nečemu što on smatra mešanjem u unutrašnje poslove Rusije i, još više, kada se radi o onom što tumači kao američka nastojanja da podrže njegove političke protivnike da bi ohrabrile njegovo rušenje s vlasti”.

– Verujem, međutim, da je dijalog moguć i da na konkretnim pitanjima on (Putin) može ispasti konstuktivan partner – rekao je Kisindžer.