Saša Marković: Manifest protiv imperije

Savremeni svetski analitičari projektovanja modela za XXI vek i novih oblika ideološkog inženjeringa polaze od jedne nesporne činjenice: čovečanstvo je ušlo u treći milenijum sa mnoštvom nerešenih problema, bez jasne perspektive u pogledu mogućnosti njihovog rešenja. I dok jedni krajnje pesimistički gledaju na budućnost, pribegavajući povremeno biblijskim proročanstvima, poput, primera radi, Umberta Eka, koji smatra da se svet kreće jednom jedinom cilju, a to je – pakao, drugi, s nepouzdanim optimizmom, najavljuju novu ovozemaljsku ideologiju u vidu Novog svetskog poretka.

Pisac ove studije Saša Marković argumentovano odbacuje oba navedena pristupa, smatrajući ih izlišnim i nerealnim. Pri tom, njega nisu povela, još manje zanela, velika imena savremene političke misli; on ih je temeljito proučio, ali je smelo krenuo sopstvenim putem, opredeljujući se za empirijski postupak u analizi savremenog sveta i njegove budućnosti. Po njegovom mišljenju, promene koje su se odigrale u društvu i u prirodi, i to na planetarnom nivou, zahtevaju novu logiku i novu naučnu metodologiju.

U epicentar svoje knjige autor smelo postavlja američku neoimperijalnu politiku, koja planirano, kontinuirano i sistematično „proizvodi” i istovremeno primenjuje političko nasilje koje vodi samo jednom cilju, a to je – apokalipsa. To je ideja vodilja koju pisac znalački razrađuje kroz tri dela svoje studije: 1. Imperijalni karakter republike; 2. Poreklo angloameričke dominacije, i 3. Multipolarnost ili izolacija Amerike.

O autoru:

Saša Marković je rođen 1967. godine na Cetinju. Bio je poslanik u Skupštini Republike Crne Gore i poslanik u Skupštini Državne zajednice Srbija i Cma Gora, kao i član parlamentame Komisije za bezbjednost državne zajednice. Učesnik je velikog broja konferencija i parlamentamih susreta, kao i studijskih boravaka u zemlji i inostranstvu, organizovanih od strane SAD-a i EU. Studirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kao i na Fakultetu političkih nauka, takođe u Beogradu. Magistrirao je na Akademiji za diplomatiji i bezbednost u Beogradu, sa temom ,,Kraj unipolamog i nastajanje multipolarnog svjetskog poretka: analiza tranzicije globalne političke moći”.

Autor Marković, Saša
Oblast geopolitika
Biblioteka Posebna izdanja
Datum objavljivanja 28.05.2013.
Format 21 x 14
Težina 300
Broj strana 255
Cena 1600 dinara
Povez Meki
Pismo Latinica
ISBN 978-86-7543-267-8
ISBN 978-86-87545-19-9

Akademija za diplomatiju i bezbednost je suizdavač izdanja, zajedno sa Izdavačkom knjižarnicom Zorana Stojanovića.