DIPLOMATIJA I BEZBEDNOST

ISSN 2620-0333 • UDK 341.7/.8 • Godina I, vol. 1 • Broj 1/2018.

UVODNIK

Diplomatija-i-bezbednostZbornik radova (tematski broj časopisa u osnivanju „Diplomatija i bezbednost“) pod naslovom „GEOPOLITIČKI I BEZBEDNOSNI ASPEKTI MOGUĆIH REŠENjA STATUSA KOSOVA I METOHIJE“ nastao je kao rezultat realizacije dva interna naučno-istraživačka projekta Instituta za strateške studije Fakulteta za diplomatiju i bezbednost u Beogradu. Jedan projekat se odnosio na klasično istraživanje javnog mnjenja na uzorku od 532 ispitanika iz cele Srbije i nosi naziv „Problem Kosova i Metohije i stavovi javnog mnjenja o njegovom rešavanju“. Drugi projekat pod nazivom „Kosovo i Metohija ─ srpska strategija“ se odnosio na istraživanje metodom za strategijsko predviđanje „DELFI“ na uzorku od 17 eksperata.

Rezultati oba istraživanja su bili osnov za održavanje Okruglog stola pod nazivom „Geopolitički i bezbednosni aspekti mogućih rešenja statusa Kosova i Metohije“, 19. februara 2018. godine u Beogradu. Ovaj skup je održan povodom pisma predsednika Republike Srbije o otvaranju javne rasprave „Unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji“, u organizaciji Fakulteta za diplomatiju i bezbednost i vladine Radne grupe za podršku vođenju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.

Javna debata, politički inicirana pokretanjem tzv. „unutrašnjeg dijaloga“ po prvi put uvodi u javni diskurs najvažnije pitanje u novijoj srpskoj istoriji – kosovsko pitanje. Masovno uključenje svih relevantnih društvenih struktura u obimu koji do sada nikada nije bio prisutan u političkom životu Srbije je, verovatno, posledica i činjenice da je Kosovo bitan deo kolektivnog identiteta srpskog naroda, prema kome postoje i različite emocije i različiti odnosi, ne samo prema prošlosti i sadašnjosti, nego i u traganju za budućim rešenjima. Stoga je ovakav nacionalni dijalog ne samo hrabri iskorak državne politike, već i način da se dođe do većinskog konsenzusa u traganju za održivim
rešenjem vekovnog problema Srbije.

U tematskom broju su u tri tematske celine izloženi naučni i stručni radovi, saopštenja i rezultati istraživačkih projekata posvećenih Kosovu i Metohiji – najvažnijem državotvornom pitanju Srbije u njenoj novijoj istoriji. Prezentovani radovi, saopštenja i rezultati istraživanja su odraz autorskih pristupa i rezultata dobijenih primenom naučne metodologije. Oni se kreću između dva pristupa – zadržavanju status quo stanja i nastojanja da se nađe trajnije rešenje postizanjem takvog sporazuma u kome bi Srbija sačuvala minimum državnih i nacionalnih interesa. Idealnog rešenja, po svoj prilici nema, pogotovu u uslovima obnove hladnoratovske atmosfere u odnosima Zapada i Rusije i njihove borbe na post-jugoslovenskom prostoru za ostvarivanje interesnih sfera. To svedoči da dosadašnje poruke, mišljenja i ideje u okviru ovakvog nacionalnog dijaloga ukazuju na svu kompleksnost i složenost kosovskog pitanja.

S obzirom na polarizaciju u najširoj javnosti i prisustvo različitih pogleda i opcija kako se odnositi prema ovom pitanju u bliskoj budućnosti, izdavač ne smatra da je potrebno „unificirati“ iznete stavove, niti zauzimati vrednosni sud o njima, sa dobrom namerom da se preko različitosti dođe do većinskog konsenzusa u daljem opredeljivanju državne politike. Činjenica da su učesnici ovog skupa istaknuti naučni radnici i bivši nosioci najviših državnih funkcija u bliskoj prošlosti, daje nam za pravo da konstatujemo da će ideje i poruke kompetentnih autora biti od doprinosa u kreiranju državne strategije u rešavanju ovog pitanja.

Diplomatija i bezbednost, broj 1 (pregled)
(preuzmite PDF)

Glavni i odgovorni urednik
Prof. dr Andreja Savić