UVODNIK

FrontU skladu sa orijentacijom redakcije da svaki broj časopisa „Diplomatija i bezbednost“ bude posvećen jednoj od značajnih tema u okviru polja društveno-humanističkih  nauka, ovaj broj nastoji da bude aktuelan i da se uključi u savremene tokove istraživanja.

Iz tih razloga, sadržaj ovog broja je tematski posvećen jednoj, kod nas nedovoljno istraženoj temi, koja već sada izaziva pozornost, kako u multidisciplinarnim okvirima inostranih teorija, tako i u okvirima domaće teorijske misli. U pitanju je kineska strategija i inicijativa koju je 2013. godine zvanično obznanio kineski predsednik Si Đinping, simbolično nazvana „Jedan pojas – jedan put“ („Novi put svile“), kao jedan od trenutno najvećih infrastrukturnih projekata u svetu, ali bi se moglo reći i u istoriji čovečanstva. Ovim projektom se, u uslovima postupnog prerastanja jednopolarnog u multicentrični svet, po svoj prilici, ostvaruje projektovanje moći Kine kao nove supersile u 21. veku. Takođe, u novoj raspodeli moći, kada pitanje 4-te industrijske revolucije postaje dominantno pitanje budućnosti, sve više se govori o trgovinskoj i tehnološkoj konfrontaciji SAD i Kine kao o novom hladnom ratu. Time se, prema mnogim stručnjacima, povećava rizik od konfrontacije i u tom smislu je sadašnji jaz ozbiljniji od hladnog rata koji je bio predvidljiviji, jer je uspeo da iznedri mehanizme kontrole nuklearnog oružja.

U ovom broju časopisa prezentiraju se radovi koji se bave različitim aspektima ovog fenomena: kao oblika ispoljavanja „pametne moći’“ Kine, velikih strategija Kine u kontekstu odnosa sa SAD-om, Rusijom i regionalnih bezbednosnih izazova, kao diplomatskog izazova, do sagledavanja iz ugla praktične implementacije na prostoru naše zemlje i regiona. Svi ovi radovi predstavljaju, po našem mišljenju, inicijalni pokušaj da se, na celovitiji i multidisciplinaran način, osvetli fenomen koji sada predstavlja prvorazrednu temu interesovanja svetske javnosti.

Osim teme broja, objavljuju se i radovi koji se odnose na oblasti evrointegracija, suzbijanja siromaštva u zemljama u razvoju i prevencije kriminaliteta.

Na kraju, uz zahvalnost autorima i recenzentima na doprinosu u ovom broju, izražavamo uverenje redakcije da nas je dvogodišnje iskustvo učvrstilo u profilisanju časopisa koji ima svoje mesto u porodici naučnih časopisa u Republici Srbiji.

Glavni i odgovorni urednik
Prof. dr Andreja Savić

Diplomatija i bezbednost, broj 2 (godina 2)
(preuzmite PDF)