Vesti

Ponuda Gadafiju da bezbedno napusti Libiju pod uslovom da pristane na prekid vatre i obustavu borbenih dejstava: Britanija, Italija i Nemačka spremne da mu dozvole i izbegavanje suđenja

Izvor: Blic

Više od 40 predstavnika vlada i međunarodnih tela okupilo se juče u Londonu kako bi se dogovorili o planovima za Libiju bez Moamera Gadafija, uključujući mogućnost da se pukovniku ponudi da bezbedno napusti Libiju pod uslovom da pristane na prekid vatre i obustavu borbenih dejstava.

Zvanično je na konferenciji dogovoreno da se nastavi vojna akcija sve dok Gadafi ne prekine “ubilačke” napade na civile. To je potvrdila i američka državna sekretarka Hilari Klinton, dok je generalni sekretar Un Ban Ki Mun izjavio je da će predvoditi napore za koordinisanje međunarodnih napora radi izrade plana za uređenje Libije u budućnosti.

Nezvanično, razgovaralo se o mnogo škakljivijim temama. Kako su objavili strani mediji, Britanija, Italija i Nemačka spremne su da dozvole libijskom vođi da izbegne suđenje u zamenu za povlačenje sa vlasti. Iako se Dejvid Kameron, britanski premijer koji je otvorio Konferenciju u Londonu, javno zalaže da Gadafi bude izveden pred Međunarodni krivični sud u Hagu, funkcioneri priznaju da raste podrška predlogu da mu se pruži šansa da živi u nekoj drugoj zemlji ako napusti Libiju.

“Mi, naravno, nismo u mogućnosti da biramo gde bi on mogao da ode. Neću ja birati mesto gde će se penzionisati pukovnik Gadafi. Ali smatram da bi trebalo da bude izveden pred sud. Ljudima koji su počinili zločine treba da sudi Međunarodni krivični sud ako tužilac ima informacije o njima. Ali to gde će otići, ako ode, zavisi od njega i građana Libije i mi nećemo imati kontrolu nad tim”, kazao je Vilijam Hejg, šef britanske diplomatije.

Međutim, Šamsidin Abdulmolah, portparol pobunjeničkog Nacionalnog saveta, protivi se takvoj mogućnosti: ”Njemu mora da se sudi za zločine protiv libijskog naroda. O tome ne može da se pregovara.” Abdulmolah je kazao da sastanku u Londonu prisustvuje i šef diplomatije pobunjeničke vlade Mahmud Džibril kako bi izložio stanovište Nacionalnog saveta.

U saopštenju od osam tačaka Savet je poručio da će nastojati da stvori “savremenu, slobodnu i jedinstvenu državu”, da će sastaviti nacrt ustava radi formiranja političkih stranaka i sindikata, kao i da će privreda ove zemlje bogate naftom služiti za dobrobit svih Libijaca.

Dok je trajala Konferencija pobunjenici su zaustavljeni na putu ka Gadafijevom rodnom gradu Sirtu. Snage Moamera Gadafija su teškim naoružanjem napale pobunjenike istočno od Sirta, potiskujući ih i iz Bin Džavada. Neke jedinice ustanika su se povukle čak do Ras Lanufa. Istovremeno, Rojters je preneo da se pobunjenici u Misrati bore da odbiju nove napada snaga odanih Gadafiju. Pobunjenici su uspeli da spreče Gadafijeve snage da uđu na zapadnu kapiju grada.

Na sastanku u Londonu, pored ministara spoljnih poslova četrdeset zemalja, članica NATO, Arapske lige i Afričke unije, učestvovao je i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, kao i generalni sekretar NATO Andres Fog Rasmusen. Zbog kritika intervencije Rusija nije pozvana na skup.

Majkl Devenporet za “Blic”
Jedino pravo rešenje za krizu u Libiji jeste da rukovodstvo zemlje posluša volju naroda i, kao što je to bio slučaj u susednim zemljama, odstupi sa vlasti. Vojna intervencija međunarodne zajednice može da pomogne tom cilju, ali pre svega njen prioritet je da se zaštite civili. Akcije koje smo do sada preuzeli imale su veoma značajan uticaj na sprečavanje masakra u Bengaziju i to ne smemo da zaboravimo, kaže u razgovoru za “Blic” Majkl Devenport, britanski ambasador u Srbiji.

Može li EU da se osloni na pobunjenike, vidite li među njima potencijal da vode Libiju?

– To je odluka koju libijski narod treba sam da donese nakon što se Gadafi povuče sa vlasti.

Očekujete povlačenje?

– Kao što je zamenik britanskog premijera već rekao, samo neozbiljan čovek bi mogao da predvidi rešenje ove situacije, ali jeste, tome se nadamo.

MI5 tvrdi da bi libijski spavači mogli da vrše terorističke napade u Britaniji. Da li bi to moglo da natera Britaniju da odustane od učešća u intervenciji?

– Terorizam je pretnja svuda i za sve nas. Britanija je već iskusila libijski terorizam u prošlosti, ali britanska vlada sigurno neće biti spremna da dozvoli teroristima da joj diktiraju politiku u ovom ili bilo kom drugom slučaju.

U ovom trenutku postoje barem tri krize u svetu gde se vlast obračunava sa sunarodnicima, a vojna sila je primenjena samo u Libiji, koja, za razliku od ostalih, ima naftu?

– Svaka situacija je drugačija. SB UN pažljivo prati događaje u svim kriznim žarištima. U slučaju Libije postoji veoma jasan mandat SB i upravo se on sprovodi u delo kako bi se sprečilo stradanje civila.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom