Vesti

Tadić dočekao Putina uz najviše državne počasti i najavio potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije

Izvor: Politika

Predsednik Srbije Boris Tadić dočekao je uz najviše državne počasti ruskog premijera Vladimira Putina ispred Palate Srbija, gde će ruski premijer sa brojnom delegacijom ministara i privrednika započeti seriju susreta sa predstavnicima Beograda.

Svečani vod garde postrojen je u Putinovu čast, a limeni vojni orkestar intonirao je rusku i srpsku himnu.

Putin je do palate došao oklopnom limuzinom, „zilom – 41052”, za koji kažu da dostiže brzinu od 195 km na sat i može da izdrži i manji nuklearni udar.

Po izlasku iz vozila, Tadić i Putin su se rukovali.

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Rusije Vladimir Putin razgovarali su danas u Palati Srbija u Beogradu nešto kraće od jednog sata, nakon čega je počeo plenarni sastanak dve delegacije kojim predsedava predsednik Srbije.

Na početku susreta Putin je rekao da Rusiju i Srbiju vezuju dugotrajni odnosi koji se razvijaju u mnogim oblastima.

Tadić je najavio potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije.

Članovi srpske delegacije su i premijer Mirko Cvetković, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministri spoljnih poslova i odbrane Vuk Jeremić i Dragan Šutanovac.

U ruskoj delegaciji su, pored drugih, ministri za vanredne situacije Sergej Šojgu, saobraćaja Igor Levitin, energetike Sergej Šmatko i zamenik šefa diploamtije Vladimir Titov.

Posle plenarnog sastanka previđen je sastanak delegacija vlada Srbije i Rusije kojim će predsedavati Cvetković i Putin.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Jf08VV8Pyic

Sastanci u Palati Srbija biće završeni potpisivanjem više sporazuma, nakon čega su za oko 15.30 najavljene izjave za medije predsednika Srbije i premijera Rusije.

Vladmir Putin će se posle sastanaka u Palati Srbija na Novom Beogradu uputiti u Narodnu skupštinu, gde će se sastati s predsednicom Skupštine Slavicom Đukić – Dejanović i šefovima poslaničkih klubova.

Posetu Srbiji ruski premijer završiće, kako se očekuje, odlaskom na utakmicu mladih timova beogradske Crvene zvezde i sanktpeterburgškog Zenita na stadionu Marakana.

Predsednik Srbije Boris Tadić prirediće ruskom premijeru Vladimiru Putinu radni ručak, sa dva menija, i tom prilikom uručiti poklon – knjigu „Srbija od zlata jabuka” na ruskom jeziku.

Na posnom meniju biće tartar od brancina na „ajsberg” salati, potaž i rolnice od povrća, krem od bundeve, file od pastrmke sa pariskom garniturom i punjena kruška.

httpv://www.youtube.com/watch?v=_-LLp9fHxSU

Na drugom meniju biće salata „Aleksandar”, tartar od brancina na „Ajzberg” salati, posne sarmice od blitve, krem od brokolija, punjeni teleći medaljoni sa pršutom i mocarelom u sosu od aromatičnog bilja i salata „Mozaik”.

Članovima srpske i ruske delegacije biće poslužena vina „Vinarije Kovačević” i šampanjac „Milion”.

Beograd dočekuje Vladimira Putina okićen srpskim i ruskim trobojkama, i dok u centru grada vlada uobičajeni jutarnji ritam, mostovi ka Novom Beogradu i zona oko Palate Srbija su već od jutra „pod opsadom”.

Policajci su raspoređeni duž trase kojom će se kretati Putin, a patroliraju u džipovima – ali i na konjima.

Putin seriju susreta započinje na Novom Beogradu, a potom se – oko 15 sati – „seli” u centar grada, u Skupštinu Srbije, da bi se u 18 sati pojavio na Marakani. Saobraćajnice će u tim delovima grada biti privremeno zatvarane.

httpv://www.youtube.com/watch?v=6fHdgQZmWok

Jutro pred posetu Putina, prvu posle deset godina, u centru grada su opušteni građani i diskretno prisustvo oko 4.000 pripadnika snaga bezbednosti.

Da od susreta najviših zvaničnika Srbije sa ruskim premijerom naši građani očekuju značajne rezultate i pomake, prevashodno u sferi politike, ekonomije i energetike, govore i poruke većine „šetača” u ulici Kneza Mihaila koji su svesni značaja gogađaja, ali ne i euforični.„Da – ovo je istorijska poseta, da – očekujemo rezultate”, odgovor je koji je novinaru Tanjuga dalo šest od deset „ispitanika” u mini uličnoj anketi.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom