Vesti

Merkel: Odnosi sa SAD pod ozbiljnom sumnjom

Izvor: Tanjug, Glas Rusije

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se sa velikom ozbiljnošću odnosi ka saopštenjima da je nemački državljanin radio kao dvostruki agent za američke obaveštajne službe, i da, ukoliko se informacija pokaže istinitom, to će staviti pod sumnju saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama, saopštila je na konferenciji za novinare tokom posete Pekingu.

Bela kuća i Stejt department odbili su da komentarišu hapšenje 31-godišnjeg radnika iz spoljne obaveštajne službe Nemačke.

Prema nepotvrđenim izveštajima, dokumenti, koji se kod njega nalaze, govore da je radio sa američkim specijalnim službama.

Nemački ministri su danas od zvaničnog Vašingtona zatražili da se hitno izjasni u vezi sa optužbama o špijuniranju nemačkih vlasti, koje je izneo jedan navodni dvostruki špijun, objavili su danas nemački mediji.

“Ukoliko su izveštaji tačni, ovde se ne radi o sitnoj, beznačajnoj stvari”, napisao je na svom nalogu na Tviteru nemački ministar spoljnih poslova frank-Valter Štajnmajer, a prenela agencija AfP.

Nemački mediji su u petak preneli da je jedan 31-godišnji agent Savezne nemačke obaveštajne službe (BND) osumnjičen da je Amerikancima tokom poslednje dve godine odavao tajne o radu istražne komisije Bundestaga, zadužene za rasvetljavanje slučaja američke špijunaže i prisluškivanja u Nemačkoj.

Taj događaj je dodatno pojačao trvenja između Nemačke i SAD zbog špijuniranja američke Nacionalne obaveštajne agencije (NSA) u Nemačkoj, a na čijoj se meti našla i sama kancelarka Angela Merkel.

Američkom ambasadoru u Berlinu, koji je u petak bio pozvan u nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, rečeno je na tom sastanku da se od Vašingtona očekuje da “što je pre moguće” objasni navode o špijuniranju dvostrukog agenta.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je u intervjuu za list “Bild”, koji će biti objavljen sutra, pozvao SAD da pruže “brzo i jasno objašenje” navoda o špijuniranju.

“Sve ukazuje na to da je agent BND-a radio za Amerikance”, izjavio je jedan neimenovani viši zvaničnik te nemačke obaveštajne agencije, a preneo je list “frankfurter Algemajne Zontagscajtung”.

“Bild am Zontag” je danas takođe preneo, citirajući navode iz bezbednosnih organa, informaciju da je uhapšeni agent radio za američku agenciju CIA i da im je dostavljao tajna dokumenta sve do pre nekoliko dana.

Nemačko savezno tužilaštvo je potvrdilo da je u sredu uhapšena jedna osoba pod sumnjama za rad za inostranu obaveštajnu službu, ali nije preciziralo o čijoj se službi radi.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom