Vesti

Viktor Orban: Sankcije Rusiji nisu u interesu Evrope, a još manje Mađarske

Izvor: Tanjug

Mađarska se protivi tome da Evropska unija uvede novu seriju ekonomskih sankcija Rusiji zbog njene intervencije u Ukrajini, izjavio premijer Viktor Orban.

“Ovo bi bila treća serija ekonomskih sankcija i bio bi uspeh da ih izbegnemo jer to nije u interesu Evrope, a još manje Mađarske”, rekao je Orban za ekonomski dnevnik “Vilagazdašag”.

On je rekao da za sada ukrajinska kriza i političke sankcije nisu nanele štetu mađarskom nuklearnom sporazumu sa Moskvom i da se nada da će tako i ostati.

Mađarska obezbeđuje oko 80 procenata svojih potreba za gasom uvozom iz Rusije, a nedavno je potpisan i ugovor, vredan 10 milijardi evra, sa ruskim državnim gigantom za atomsku energiju “Rosatomom” o proširenju mađarske nuklearne elektrane “Paks”, glavnim prozvođačem struje u zemlji, podseća Rojters.

“Rosatom” je juče upozorio da bi neki međunarodni ugovori mogli da trpe zbog sankcije Zapada, prenela je agencija RIA novosti.

Rusija je, takođe, najveći trgovinski partner Mađarske van EU, sa prometom od 2.55 milijarde eura u prošloj godini.

Na osnovu poruka koje su stigle u prošloj sedmici iz bivših komunističkih država članica EU može se zaključiti da njihovi lideri neće podržati uvođenje nove runde sankcija na trgovinske i ekonomske odnose sa Moskvom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel juče je izjavila da Zapad nije dostigao fazu koja podrazumeva nametanje ekonomskih sankcija Rusiji i da nema ništa protiv da nemačke firme sarađuju sa ruskim.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom