Vesti

Sporazum sa Amerikom o transferu ličnih podata ugrožava evropske građane

Izvor: Beta

Potpredsednica EK Vivijan Reding ocenila da je sporazum između SAD i EU, koji omogućava transfer u SAD ličnih podata evropskih građana, “kao švajcarski sir”. Zbog toga, smatra ona, taj sporazum mora ponovo da bude ponovo razmotren.

“Amerikanci treba da promene sporazum kako bi zaista bio bezbedan. Za sada je taj sporazum kao švajcarski sir pun rupa, a te rupe ugrožavaju građane i evropska preduzeća, čiji podaci nisu pravedno razmotreni”, rekla je Reding po dolasku na neformalni sastanak ministara pravosuđa EU.

“Treba sutra da se u Davosu sastanem sa američkim državnim sekretarom (Džonom Kerijem) s kojim ću pokrenuti to pitanje”, dodala je ona.

Evropski zakon zabranjuje od 1998. godine transfer ličnih podataka izvan država koje nisu članice evropskog ekonomskog prostora, a tu spadaju zemlje članice EU kao i Norveška, Island i Lihtenštajn. Međutim, Evropljani i Amerikanci imaju drugačije viđenje o poštovanju privatnog života.

Sporazum “Safe Harbur” ima pravni okvir i omogućava američkim preduzećima da se usklade sa evropskim zakonom, ali nije usklađen s razvojem interneta.

Evropska komisija je predložila zemljama EU nova pravila kako se poboljšao zakon iz 1998. godine, ali do sada nije ništa učinjeno. Vivijan Reding je danas rekla da ta unutrašnji dogovor u EU neće biti postignut pre evropskih izbora u maju.

Evropska komisija saopštila je krajem godine da SAD treba da ispune 13 zadataka pre leta 2014. godine kako bi taj sporazum bolje zaštitio lične podatke evropskih građana, koje prikupljaju američke firme. Glavni zadatak za SAD je da obezbedi pravo evropskim građanima da mogu da pokrenu sudski postupak u SAD, ukoliko se tamo ne koriste kako treba njihovi lični podaci. To pravo je priznato u EU za američke državljane.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom