Izvor: Advance

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan i američki predsednik Barack Obama juče su telefonski razgovarali o aktuelnoj situaciji u Siriji. Bela Kuća potvrdila je kako je u razgovoru naglašeno da se mora povećati podrška za “političku i vojnu opoziciju” u Siriji.

Razgovor dolazi dan nakon što je američki državni sekretar gostovao na još jednom sastanku “Prijatelja Sirije”, koji je ove nedelje održan u Dohi, te je pritom naglasio kako pobunjenici moraju dobiti dodatnu podršku kako bi mogli “situaciju na terenu dovesti u ravnotežu”.

“SAD i druge zemlje ovde, na razne načine i prema vlastitom pristupu, povećaće nivo asistencije političkoj i vojnoj opoziciji u Siriji”, rekao je Kerry.

Na sastanku “Prijatelji Sirije” u Dohi učestvovale su: Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Saudijska Arabija, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Jordan i Turska.

Kerry je rekao kako su sve države, osim dve, spremne povećati vojnu podršku za militante u Siriji. Nije rekao o kojim se državama radi, ali je za pretpostaviti kako se naoružavanju militanata protive Italija i Nemačka koje su i ranije istakle takav stav.

U isto vreme militanti u Siriji ove nedelje su se pohvalili kako su od “bratskih zemalja” primili isporuku teškog naoružanju, uključujući anti-tenkovsko i protiv-vazdušno oružje. Američki mediji ističu kako su CIA operativci u Jordanu i Turskoj počeli obučavati militante za uportrebu ovog oružja.

Za vreme razgovora između Erdogana i Obame navodno je bilo reči i o aktelnim anti-vladinim protestima u Turskoj. Bela Kuća ističe kako su “državnici razgovarali o važnosti nenasilja i prava na slobodu izražavanja, okupljanja i novinarstva”. U isto vreme dvojica aktivno podržavaju ilegalne militantne grupe u Siriji, dok se u Turskoj provode noćne racije u kojima se privode aktivisti i prosvjednici, a što se tiče “slobode novinarstva”, podatak kako je Turska država s najvećim brojem zatvorenih novinara na svijetu sve govori.