Vesti

Putin: Posle raspada SSSR-a, Amerika je upala u zamku svojih imperijalnih ambicija

Izvor: Novosti

Američka politika je postala talac svojih imperijalnih ambicija. Posle raspada SSSR-a, SAD je jedno vreme postala jedini lider u svetu. Ali, to je za Ameriku postala svojevrsna zamka, jer su počeli da se osećaju kao imperija, rekao je Vladimir Putin u razgovoru sa novinarima TV kanala „Raša tudej“ („Rusija danas“) koji se emituje za publiku u inostranstvu.

– Imperija ne može sebi da dopusti da pokazuje slabosti, a bilo kakav pokušaj da se dogovori sa partnerima često se unutar zemlje shvatao kao slabost, a to rukovodstvo SAD sebi nije moglo da dozvoli – objasnio je Putin.

Ruski predsednik smatra da sadašnje rukovodstvo SAD odlično razume da jedna zemlja, pa ni SAD, nije u stanju da sama reši sve svetske probleme, ali zbog unutrašnjo-političkih razloga ne može da ide na kompromise.

– Između Rusije i Amerike danas praktično ne postoje ideološke protivrečnosti, već fundamentalne kulturološke razlike. U osnovi američkog samosaznanja leži individualizam a u osnovi ruskog kolektivizam – kazao je Putin i kao primer svojih stavova naveo heroinu romana „Prohujalo sa vihorom“, Skarlet Oharu, koja nije mogla da zamisli da će gladovati. – Ruski čovek, živi sa drugačijim vrednostima, više duhovnim i približenim Bogu. Zbog svega toga, Rusima i Amerikancima je teško da shvate jedni druge, ali je moguće. Uostalom, u teškim vremenima kao što su Prvi i Drugi svetski rat, SAD i Rusija su bili na istoj strani barikada.

I ovom prilikom Putin je zamerio Amerikancima što se mešaju u unutrašnju politiku Rusije.

– Naša diplomatska služba ne sarađuje sa pokretom „Okupiraj Vol-strit“, dok američka direktno podržava opoziciju u Rusiji. Mislim da to nije u redu – rekao je Putin naglasivši da je država dužna da u interesu većine primeni zakonska sredstva ako neke opozicione snage deluju izvan zakona. – Kad se to događa u Americi, onda oni to smatraju „normom“, a kad to mi činimo, onda nas kritikuju. Ali u Rusiji smo već navikli na američke dvojne standarde i više ne obraćamo pažnju na njihove primedbe.

Govoreći o razlici u mentalitetu Rusa i Amerikanaca Putin je naveo primer Staljina. „On ne bi atomskom bombom dotukao protivnika koji se praktično predao. A Amerikanci su protiv Japana, koji nije imao atomsko oružje, primenili atomsku bombu“.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom