Vesti

Severna Koreja izvela novu nuklearnu probu

Izvor: Telegraf

Severna Koreja izvela je treću nuklearnu probu, što je u regionu izazvalo potres jačine 4.9 stepeni Rihtera, u blizini mesta gde je Pjongjang izveo ranije nuklearne testove.

Testiranje minijaturne nuklearne bombe moglo bi dovesti Pjongjang korak bliže cilju da izgradi nuklearnu bojevu glavu dovoljno malu da na raketi dugog dometa može da ugrozi SAD, ocenjuju agencije.

Državni mediji navode da je test obavljen u bezbednom okruženju i da Severna Koreja na taj način reaguje na “nečuveno” neprijateljstvo SAD kojim se, kako se navodi, krši pravo Pjongjanga da lansira satelite. Zvanična novinska agencija KCNA javila je da je upotrebljena “minijaturna i lakša nuklearna naprava veće eksplozivne snage nego ranije” i da je proba izvedena na “bezbedan i savršen način”.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun osudio je ovaj potez Pjongjanga, izražavajući žaljenje što Severna Koreja nije prihvatila međunarodne pozive da se uzdrži od provokativnih poteza.

– Generalni sekretar osuđuje podzemno testiranje nuklearnog oružja koje je danas izvela Severna Koreja. To je očigledan i težak prekršaj rezolucija Saveta bezbednosti – rekao je portparol šefa UN Martin Nesirski.

Pored toga, diplomate navode da će Savet bezbednosti UN održati hitan sastanak po ovom pitanju. Jedan izvor je izrazio uverenje da će ovo telo UN usvojiti saopštenje kojim se osuđuje nuklearna proba i da će početi rad na sveobuhvatnijoj reakciji, odnosno još oštrijim sankcijama za Pjongjang.

Sumnju da je reč o zemljotresu najpre je iskazala Južna Koreja, koja je, kasnije, takođe potvrdila da je reč o nuklearnom testu, izvedenom u oblasti u blizini zapadne obale.

Pjongjang je prethodne nuklearne probe izveo 2006. i 2009. godine.

httpv://www.youtube.com/watch?v=1MHGzEJs1gA

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom