Vesti

Prvi put najavljena pozicija: Kina i Rusija spremaju zajednički odgovor na američki raketni štit u Aziji

Izvor: NSPM

Rusija i Kina imaju zajednički odgovor na raspoređivanje američkog sistema globalne protivraketne odbrane (PRO) u Aziji. Sekretar Saveta bezbednosti RF Nikolaj Patrušov posle pregovora u Pekingu saopštio je da dve zemlje planiraju kordinaciju akcija u ovoj oblasti. Ovakva pozicija najavljena je prvi put.

Ranije je Moskva izjavljivala, da uzima u obzir uveravanja američkih partnera da azijska PRO nije usmerena protiv Rusije. Peking se izražavao direktnije. Njega nisu uverili argumenti SAD da je sistem PRO namenjen isključivo zaštiti Japana i Južne Koreje od raketnih pretnji iz Severne Koreje. Kina vidi da SAD oko nje ubrzano gradi azijski segment PRO.

Upravo su kineske i ruske rakete potencijalne mete američkih raketa-presretača „Patriot“ na japanskim razaračima, opremljenim sistemom „Idžis“. Odatle i potreba zajedničkog traženja adekvatnih odgovora na dejstva SAD, smatra rukovodilac Centra za političke studije i prognoze Andrej Vinogradov:

– Ovaj problem je zaista ozbiljan. Pitanje nije samo kada i u kojoj formi će biti postavljen sistem PRO, nego i kakav će biti odgovor na to pitanje. Ako Rusija i Kina budu uspele da se dogovore o zajedničkim akcijama u borbi protiv već stvorenog sistema PRO, to će biti ozbiljan pokazatelj i dubine poverenja naše saradnje i oličenje perspektiva razvoja stanja u regionu.

Prema izjavama sekretara Saveta bezbednosti RF Nikolaja Patruševa u rešavanju ovog problema biće uvažavani i interesi igrača, koji su zaustupljeni u Azijsko-Tihookeanskom regionu. Na prvom mestu Japana, i Južne Koreje. Može se pretpostaviti da će tema azijske protivraketne odbrane SAD biti prisutna već u prvim kontaktima rukovodstva Rusije sa novim liderima ovih zemalja. Paralelnu aktivnost, po svemu sudeći, preduzeće i Peking u kontaktima sa svojim azijskim partnerima.

U ovom slučaju i Tokio i Seul, i Kanbera, koji su dali saglasnost za postavljanje elemenata azijske protivraketne odbrane SAD, nije loše da se podsete iskustva Poljske, Češke i Rumunije. Ovi američki partneri ostali su gluvi na zabrinutost Moskve postavljanjem na njihovoj teritoriji raketa i radara američke PRO u Evropi. Kada je Rusija upozorila da bi mogla da odgovori postavljanjem svoje najnovije balističke rakete na severozapadu zemlje, Evropljani su se odmah zamislili koliko je ranjiva njihova bezbednost.

Situacija može da se ponovo u Aziji, ako Tokio, Seul i Kanbera budu ignorisali zajedničku zabrinutost Moskve i Pekinga zbog akcija SAD u stvaranju azijskog dela globalne PRO. Rusko-kineske konsultacije po pitanju strateške bezbednosti u Pekingu dale su jasan signal – dve zemlje počinju da koordiniraju svoje akcije.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom