Vesti

Rusija upozorila Tursku suprotstavljajući se postavljanju NATO raketnih sistema tipa Patriot uzduž sirijske granice

Izvor: Advance

Rusija je upozorila Tursku kako se protivi postavljanju NATO raketnih sistema tipa Patriot uzduž sirijske granice. Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova, Aleksandar Lukašević istakao je da bi se Turska trebala poslužiti svojim velikim regionalnim uticajem kako bi pomogla u smirivanju sukoba u susednoj državi, piše Press Tv.

“Naravno da je militarizacija pogranične zone između Turske i Sirije činjenica koja zabrinjava”, rekao je Lukašević i dodao da “umesto da stiskanjem šaka usmerava situaciju na opasno područje, Turska bi morala iskoristiti svoj uticaj kod suprotstavljenih strana kako bi im pomogla uspostaviti dijalog i pronaći rešenje.”

Turska je pre nekoliko dana podnela službeni zahtev NATO savezu za dopuštenjem razvrstavanja raketnih sistema Patriot. “Takvi koraci ne ulivaju poverenje za pronalaženjem političkog rešenja.”

Ankara kaže kako postavljanje projektila ima isključivo odbrambenu svrhu i kako neće biti korišteno za uspostavu zone zabrane letenja ili bilo kakvu drugu ofenzivnu akciju.”Naš zahtev formalno je prosleđen NATO savezu i očekujemo kako će uskoro u doći do sastanka na kojemu će se raspravljati o našem zahtevu”, rekao je turski ministar spoljnih poslova u saopštenju izdatom u sredu.

U međuvremenu, generalni sekretar NATO saveza, general Anders Fogh Rasmussen, naglasio je kako će se o turskom zahtevu u atlantskom vojnom savezu raspravljati bez odlaganja.

Odnos između Turske i Sirije u stanju je konstantne napetosti, Damask optužuje Ankaru kako skupa sa svojim saveznicima Katarom i Saudijskom Arabijom finansijski i logistički pomaže pobunjenike koji su odgovorni za širenje ratnog nasilja.

Već dva puta je Turska poslala zahtev za postavljanjem Patriot raketnih sistema na svoju teritoriju, za vreme prvog i drugog iračkog rata, no uvek je bila odbijena, raketnim sistemima upravljala je Holandija, jedina zemlja NATO saveza osim SAD-a koja poseduje takvo naoružanje.

Raketni sistem Patriot dizajniran je kako bi mogao reagovati po svim vremenskim uslovima i na svakoj nadmorskoj visini protiv nadolazećih balističkih projektila, raketa i aviona. Sistem proizvode američke kompanije Rytheon i Lockhead.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom