Vesti

Nakon proglašavanja Staljina za zločinca, u Rusiji će sa gradskih trgova biti uklonjeni Lenjinovi spomenici

Izvor: Fakti

U Donji dom ruskog parlamenta stigla je inicijativa da se sa gradskih trgova u celoj Rusiji uklone spomenici vođi boljševičke revolucije Vladimiru Iljiču Lenjinu.

Inicijativu je uputila Liberalno-demokratska partija Vladimira Žirinovskog, a ideja o ovakvoj delenjinizaciji je naišla na odobravanje i vladajuće Jedinstvene Rusije. Glavni argument za uklanjanje statua i spomenika su veliki troškovi održavanja, objavio je ruski globalni telekanal Russia Today.

Lenjinovi spomenici još uvek se mogu videti na trgovima mnogih ruskih gradova, no nakon ove inicijative ostaće samo spomenici koji se smatraju remek-delima kao i oni koje i lokalno stanovništvo želi da zadrži.

Ostaće tako mogućnost da se u pojedinim gradovima Lenjinove statue i zadrže, dok će u većini slučajeva biti izmeštene u muzeje, prodate kolekcionarima ili će završiti kao staro gvožđe.

Inicijatori su naveli da bi se novac od prodaje spomenika mogao utrošiti u izgradnju novih parkova.

Najveći protivnik inicijative je, naravno, Komunistička partija RF čiji članovi ističu da je Lenjin njihov ključni ideolog i utemeljitelj Ruske Federacije.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom