Vesti

Mahmud Abas: Izrael vodi kampanju etničkog čišćenja palestinskog naroda

Izvor: Tanjug

Palestinski predsednik Mahmud Abas optužio je Izrael za etničko čišćenje zbog izgradnje naselja u istočnom delu Jerusalima.

“To je kampanja etničkog čišćenja palestinskog naroda putem uništavanja njihovih domova”, rekao je Abas u govoru pred učesnicima 67. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Izrael je osvojio istočni deo Jerusalima tokom rata 1967. godine, a kasnije ga je anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci žele da istočni Jerusalim bude prestonica njihove buduće države na Zapadnoj obali. Oni će se kandidovati za status države nečlanice u Generalnoj skupštini UN, a zahtev će, prema rečima palestinskih zvaničnika, biti podnesen 29. novembra.

Abas je istakao da ovaj potez ne predstavlja pokušaj “da se delegitimizuje Izrael, već ustanovi država koja treba da se ustanovi” i pozvao svetske lidere da Palestini pruže podršku i pomognu da se izbegne nova “katastrofa”.

Abas je prošle godine zatražio da Palestina bude primljena u punopravno članstvo UN, što su, između ostalih, blokirale i SAD, koje imaju pravo veta.

Direktni pregovori o miru između Izraela i Palestinaca u zastoju su već dve godine, jer izraelska strana odbija da produži moratorijum na izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom