Vesti

Rusija izvršila pritisak na Ameriku povodom krize u Siriji, Putin: Iz moje perspektive, mislim da smo našli dosta zajedničkog po svim pitanjima

Izvor: Advance

Jedan od najvažnijih sastanaka juče na summitu G20 svakako je bio sastanak američkog predsednika Baracka Obame i ruskog predsednika Vladimira Putina. Ovo je prvi susret dvojice predsednika od kada je Putin ponovno izabran za predsednika Rusije. Već nedeljama se znalo koja će biti glavna tema ovog sastanka – aktuelna kriza u Siriji.

Za sastanak Obama – Putin brojni zapadni mediji su predviđali da će biti snažan pokušaj vršenja pritiska od strane SAD-a na Rusiju. No, ako je suditi prema zajedničkoj izjavi za medije, očigledno je bilo obrnuto. Naime, Obama se složio – barem formalno – da je jedino rešenje za Siriju “političko rešenje”, da treba i dalje podržavati UN mirovnu misiju Kofi Annana, ali i da “sirijski narod mora sam odlučiti o svojoj sudbini”. Ovo su radikalno drugačije izjave od onih koje smo slušali nedeljama, a većinom su dolazile iz pravca američke državne sekretarke Hillary Clinton koji je u više navrata istakla kako je jedino rešenje da “Assad ode”.

Sastanak predsednika dve svetske sile trajao je gotovo 2 sata na marginama summita G-20 u Meksiku.
Nakon sastanka Obama je izjavio: “Složili smo se kako mora prestati nasilje u Siriji i kako se mora stvoriti politički proces koji bi sprečio izbijanje građanskog rata i zastrašujuća ubijstva koja smo videli proteklih nedelja. Zavetujemo se kako ćemo raditi zajedno s drugim međunarodnim akterima, uključujući UN, Kofi Annana i sve druge strane koje žele rešenje ovog problema”.

Mediji ističu kako je Putin sa sastanka izašao poprilično “veseo”, što se ne bi moglo reći za američkog predsednika koji je “izgledao dosta smrknut” za vreme zajedničke press konferencije koja je usledila nakon.

“Iz moje perspektive, mislim da smo našli dosta zajedničkog po svim ovim pitanjima”, istakao je Vladimir Putin.

Službena, zajednička izjava po završetku sastanka glasi:

“Kako bi se zaustavilo krvoproliće u Siriji, pozivamo da se odmah prekine sa svim nasiljem i izražavamo punu podršku za napore UN/Arapska Liga zajedničkog specijalnog izaslanika Kofi Annana, uključujući i daljnje kretanje prema političkoj tranziciji u demokratiju, pluralistički stranački sistem kojeg će implementirati samo Sirijici kroz okvir sirijskog suvereniteta, nezavisnosti, jedinstva i teritorijalnog integriteta. Ujedinjeni smo u verovanju kako sirijski narod treba imati mogućnost da nezavisno i demokratski odlučuje o svojoj vlastitoj budućnosti.”

Prateći sirijski konflikt i javne nastupe, ova zajednička izjava je nešto što bi itekako sročio Vladimir Putin, svakako ne Barack Obama. No, ako je suditi prema zajedničkoj izjavi, pritisak je zaista izvršen, ali ne u pravcu SAD – Rusija, već obrnuto. Termini kao što su “jedinstvo”, “teritorijalni integritet” i “nezavisnost” su ključni anti-intervencijski termini.

I pored činjenice da je Sirija bila najvažnija tema ovog sastanka, sigurno je bilo reči i o američkom anti-raketnom štitu koji se montira na prostoru Istočne Europe. Po tom pitanju nije se konkretno izjašnjavao ni Putin ni Obama, no u zajedničkoj izjavi stoji: “I pored različitih pristupa, dogovorili smo se kako ćemo zajedno potražiti rešenja po pitanju izazova glede raketne odbrane”.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka se zaključuje: “Proteklih godina postavili smo solidne temelje za ekspanziju bilateralne interakcije na mnogim područjima. Danas potvrđujemo da smo spremni raditi na tome, vodeći se principima vladavine prava, poštovanja ljudskih prava, ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja”, prenosi list USA Today.

Neposredno nakon sastanka u Meksiku pojavili su se navodi kako ruski ratni brodovi plove prema Siriji, no, te informacije još uvek nisu službeno potvrđene.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom