Izvor: Doc. dr Danijela Bjelja

Poštovane koleginice i kolege studenti,

Ovo je naše poslednje online predavanje u ovom semestru. Semestar završavamo sa poslednjom podelom besedništvana:

  • Epideiktičko besedništvo
  • Vojno besedništvo
  • Nastup na televiziji
  • Govor za radio

Unapređenje, nagrada, trofej – sve su to prilike kada treba da održite kratak govor – zahvalnicu. Međutim, važno je da taj govor ne bude dosadan ni dugačak, a samim tim i brzo zaboravljen. Takođe, treba da budete odmereni i pažljivi u odabiru reči. Morate misliti na vreme koje vam je dato i na ljude koji vas slušaju. A ipak je važno da se zahvalite svima i da pomenete ljude koji su doprineli vašem uspehu. Kako da uspete u tome? Nešt omorate obavezno reći, a nešto valja izostaviti! Ostalo je na vama i vašoj mašti.

Na sledećem linku možete pogledati prezentaciju predviđenu za današnji čas.

Podsećam sve zainteresovane kolege da se redovna nastava na online platformi Skype održava sredom u 16h. Potrebno je da dodate na ime danijela.bjelja pa ćemo vas dodati na grupu za online video predavanja ili da vas neko od mnogobrojnih kolega koji slušaju uvrsti u našu grupu za učenje. Nakon predavanja moguće su vežbe sa koleginicom Sarom Stojanović na istoj platformi.

Predviđena literatura za ovaj deo gradiva jeste poglavlje “Političko besedništvo” u Hrestomatiji – Retorika i javni nastup.

Želim svim kolegama sreću u junskom roku na svim ispitima s verom da ćete predstojeći period iskoristi za učenje i pripremu vaših ispita.

danijelamartic@yahoo.com

Srdačan pozdrav,

Doc. dr Danijela Bjelja