Raspored predavanja

Prof. dr Dragan Kolev: Elektronska nastava 25.05.

Извор: Проф. др Драган Колев

Поштоване колегинице и колеге мастери,

Ово је наше задње он-лајн дружење и тиме би се настава из оба предмета завршила. Предстоји нам виђење на испиту који ће се одржати 12.6.2020. (петак) у 10 и 11 часова.Верујем да ће те период до испита искористити да савладате градиво из оба предмета.

И овој пут наглашавам да сам Вам објаснио начин полагања испита из предмета Систем безбедности Србије и Методологија политичких наука 2. Очекујем да они студенти који нису пратили динамику он-лајн наставе у предстојећем року измире пропуштене обавезе или евентуално донесу у писаној форми одговорове на сва питања. То се односи и на семинарски рад. Још једном истичем да је специфичност испита из предмета Методологија политичких наука 2 у изради нацрта пројекта у писаној форми али и у његовој презентацији путем ППП. То подразумева да убрзате рад на нацрту пројекта.

 

Систем безбедности Србије

Питања за домаћи задатак бр. 11.

За домаћи задатак овог пута треба написати есеј (једну страницу) са вашом оценом и вашим виђењем како је систем безбедности Србије (здравство, војска, полиција, службе безбедности и сл.) реаговао на пандемију КОРОНА-19.

Они студенти који нису написали семинарски радо требају да имају на уму да је за семинарски рад неопходно урадити и ППП са 15 до 20 слајдова. Они који су завршили могу да пошаљу и рад и ППП.

Методологија политичких наука 2

Осми корак:

Питања за домаћи задатак бр. 11.

Овај пут ћемо радити на интерпретацији резултата истраживања и извођењу закључака (писању извештаја). Наиме, пре сваког појединачног графичког представљања резултата емпиријског истраживања јавног мнења (одговора на постављену тврдњу) о неком проблему неопходно је урадити дескрипцију (опис) онога шта табела или графика преставља и дати назив свакој табели или графици.

Као пример може да вам послуже следеће реченице:

– На тврдњу ____________________________________ већина испитаника (63%) је одговорила да се у потпуности слаже, док је оних који се са овом тврдњом најмање слажу тек једна осмина ( 12%). То нам говори да се испитаници…
– На основу резултата истраживања које смо добили изјашњавањем испитаника о интензитету свог слагања са тврдњом ________________ можемо закључити да се готово половина (48%) уопште не слаже док се веома мали део испитаника ( 7%) определио за потпуно слагање са овим ајтемом.

У закључку (једна страница) се укратко сумирају резултати истраживања и износе сазнања о јавном мнењу до којих сте дошли у истраживању. Оно што је важно у закључку треба нагласите да ли сте претходно постављене појединачне и општу хипотезу делимично или у потпуности потврдили или негирали.

Да би се припремили за овај осми корак у изради нацрта истраживачког пројеката неопходна су нам знања из теорије методологије. Стога се овог пута питања односе на начин писање извештаја и извођење закључака:

– Како се анализирају добијени емпиријски подаци?
– Као се врши закључивање на основу претходно постављених хипотеза?

О овим питањима видети у ППП али консултовати и осталу понуђену литературу.

Као и до сада, за све упите и нејасноће стојим Вам на располагању.

Верујем да се придржавате свих мера и да чувате себе и друге од ове пошасти.

С поштовањем,
Проф. др Драган Колев
Можете ми се обратити путем мог e-mail-a: kolevces@yahoo.com

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom