Raspored predavanja

Doc. dr Danijela Bjelja: Elektronska nastava 20.05.

Izvor: Doc. dr Danijela Bjelja

Poštovane koleginice i kolege studenti,

Nastavljamo sa online konsultacijama i elektronskom nastavom.  Današnja tema nastavlja razradu političkog besedništva i dodajemo sudsko besedništvo kao specifičnu vrstu izlaganja.

  • Političko besedništvo
  • Sudsko besedništvo

Politika je unosan, ali i rizičan zanat.

Koliko je javni govor u politici rizičan i stresan, lepo ilustruje slučaj nekadašnje britanske premijerke, umirovljene «čelične ledi» Margaret Tačer: njoj su lekari zabranili da javno nastupa zbog mogućnosti nastupanja moždanog udara. Uostalom, zabeleženo je mnogo slučajeva kada su političari umirali za govornicom.

Ali, rizik koji donosi ta profesija često se isplati. Pored privilegija, popularnosti i moći koju nosi vlast, čak i kada bi sa nje otišli, političari mogu lagodno da žive ostatak života, tako što će pisati visokotiražne memoare, držati dobro plaćena predavanja, postati plaćeni članovi mnogih tela, odbora, foruma, savetnici, eksperti, predstavnici međunarodne zajednice, pojedinih firmi i banaka, pa i tako što će komercijalizovati svoje ime, reklamirajući, na primer, čak i lanac brze hrane (Pizza Hut) ili modnu kuću (Louis Vuitton), kao bivši ruski predsednik Mihail Gorbačov. (S.Avramović)

Na sledećem linku možete pogledati prezentaciju predviđenu za današnji čas koja će vam pomoći u analiziranju auditorijuma.

Pogledajte i sledeći video i poslušajte savete kako se lakše snaći sa političkom komunikacijom:

https://www.youtube.com/watch?v=6V6p1tgHfm0

Podsećam sve zainteresirane kolege da se redovna nastava na online platformi Skype održava svake srede u 16h, dok se vežbe i posebne konsultacije posebno i zakazuju. Potrebno je da dodate na ime danijela.bjelja pa ćemo vas dodati na grupu za online video predavanja ili da vas neko od mnogobrojnih kolega koji slušaju uvrsti u našu grupu za učenje. Nakon predavanja moguće su vežbe sa koleginicom Sarom Stojanović na istoj platformi.

Predviđena literatura za ovaj deo gradiva jeste poglavlje “Političko besedništvo” u Hrestomatiji – Retorika i javni nastup.

Želim vam svima dobro zdravlje i sretan rad.

Za sva pitanja stojim vam na raspolaganju putem mejl adrese.

S poštovanjem,

Doc. dr Danijela Bjelja

danijelamartic@yahoo.com

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom