Vesti

Washington Post: Amerikanci 50 godina špijunirali sve zemlje NATO članice

Izvor: The Washington Post, Fakti

Jedan od dva glavna američka antitrampovska lista – The Washington Post – objavio je rezultate istraživanja koje je pokazalo da su vlasti SAD duže od 50 uzastopnih godina čitale i prisluškivale i šifrovane komunikacije više od 120 zemalja sveta.

I da su za to koristile metod za koji poslednjih meseci optužuju kinesku visokotehnološku kompaniju Huawei.

Isti list je precizirao da je CIA – u partnerskom odnosu sa nemačkom špijunažom (BND) – od kraja Drugog svetskog rata do 2018-te bila tajni vlasnik švajcarske kompanije Crypto AG, koja je lider u proizvodnji tobože superpouzdane komunikacione opreme. A njenu opremu je kupovao ceo svet da bi zaštitio svoje državne i diplomatske kanale veze.

Niko nije sumnjao ni u Crypto AG, ni u korektnost neutralne Švajcarske.

U tu opremu Crypto AG-a bile su ugrađene špijunske mogućnosti (backdoor), a sve potom su odrađivali analitičari američke elektronske špijunaže (NSA) koji su dešifrovali najmanje 40 odsto tajnog komuniciranja stranih država, uključujući i `lične kanale veze` većine svetskih lidera.

Na isti način su bile `dešifrovane` rimske pape.

Ispostavilo se da su Amerikanci sa podjednakim entuzijazmom špijunirali i svoje saveznike i prijatelje. Na spisku su i Francuska, Belgija, Italija, Španija, Norveška… Bukvalno sve zemlje članice NATO.

Ispostavlja se da je nalog za prisluškivanje Angele Merkel dao Barak Obama lično.

Bivši direktor NSA Bobi Rej Inman izjavio je povodom skandala: „Mi tu nemamo za šta da se izvinjavamo niti da za čime žalimo“.

Uticajni list The National Interest otišao je još dalje, objavivši da je to i za dobro prisluškivanih saveznika: „Mnoge zemlje od SAD očekuju zaštitu. Zato mi moramo znati šta se kod njih događa“.

Vašington je cele prošle godine vršio pritisak na zapadne zemlje da sa Huawei ne prave aranžmane povodom mreže 5G, a njegova špijunaža 50 godina radi to što pokušava da pripiše Кinezima…

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom