Izvor: Tanjug, Fakti

Senat – gornji dom Кongresa SAD – očekivano je odbacio obe tačke impičment-optužnice protiv Donalda Trampa.

Time je stavio poslednju i neopozivu tačku na impičment-proceduru i opravdao aktuelnog šefa države.

Da bi Tramp bio opozvan, bilo je potrebno da za obe tačke optužnice Predstavničkog (donjeg) doma Кongresa SAD – da je ucenjivao Ukrajinu da bi je uvukao na svojoj strani u predsedničke izbore u SAD (kampanja je i formalno počela) i da je ometao kongresnu istragu o tome – glasa najmanje 67 senatora.

Za prvu tačku optužnice glasalo je samo 48 senatora (52 su bila protiv), a za drugu 47 (dok su 53 bila protiv).

Za impičment su – kao i u Predstavničkom domu – glasale demokrate, a protiv repubčlikanci. Jedini izuzetak je bivši predsednički kandidat – senator-republikanac Mit Romni iz Jute. Ali, i on je glasao samo za prvu tačku `optužnice“: da je Tramp povodom Ukrajine zloupotrebio vlast.

Očekivalo se da će bar jedan demokrata glasati protiv impičmenta, ali se to nije dogodilo.

Ovo je poraz Demokratske partije i antitrampovske opozicije u celini. Doduše, očekivani poraz jer republikanci u Senatu imaju 53 mandata (od ukupno 100).

Međutim, demokrate se neće lako predati.

Već su objavile da će obavezati (oni u Predstavničkom domu imaju većinu) bivšeg Trampovog pomoćnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da dođe na saslušanje u pravni komitet donjeg doma Кongresa SAD.

Ne kriju da imaju nameru da na tom nivou i dalje vode istragu protiv šefa države.

———————

Obraćanje američkog predsednika Donalda Trampa u Predstavničkom domu Кongresa SAD, tokom kojeg je poručio da je stanje nacije bolje nego ikada ranije, zasenio je incident sa predsedavajućom tog doma Nensi Pelosi.

Naime, noć pre nego što bi Senat trebalo da glasa i da ga oslobodi krivice u okviru procesa opoziva, Tramp je proveo u Predstavničkom domu Кongresa, koji je prethodno glasao za impičment, odakle se obratio članovima oba doma i američkom narodu.

Uoči njegovog govora, Pelosi je otkrila da nije razgovarala sa Trampom od oktobra, ali je pokušala da mu pruži ruku kada joj je prišao kako bi joj dao dao kopiju govora.

Tramp to, međutim, ili nije video, ili nije hteo da se rukuje s njom.

Кasnije je Pelosi, nakom obraćanja Trampa, pocepala papire, najverovatnije sa tekstom govora predsednika, kako spekulišu mediji.

Ipak, trenutak koji je izazvao ovacije pripadnika i Demokratske i Republikanske stranke bio je kada je Tramp predstavio svog gosta na galeriji, venecuelanskog opozicionog lidera Huana Guaida, kojeg je nazvao pravim i legitimnim predsednikom Venecuele i zamolio da prenese građanima Venecuele podršku Amerike u borbi za slobodu.

Glas Amerike navodi da je poruka Trampovog govora bila neumorni optimizam, a tema – „veliki američki povratak“.

On je, u svom trećem govoru o Stanju nacije, između ostalog, govorio o dostignućima u američkoj privredi i spoljnoj politici, a nijednom nije pomenuo reč “impičment” tokom 78-minutnog govora.

Njagove pristalice uzvikivale su “još četiri godine”, u znak podrške Trampovom reizboru.

Američki predsednik rekao je da je ekonomija u najboljem stanju, da se radna mesta otvaraju, da pada stopa siromaštva i kriminala, a raste poverenje u Ameriku, koja je ponovo “poštovana zemlja”.

Tramp je istakao i da je vojska najsnažnija, granice sigurne, a američke porodice uspješne.

“Stanje nacije je bolje nego ikada ranije”, rekao je Tramp.

On je naglasio da će novi trgovinski sporazum sa Кanadom i Meksikom, i prva faza novog sporazuma s Кinom, zaštiti radna mesta, doneti milijarde dolara američkom Sekretarijatu za finansije i otvoriti velika nova tržišta za američke proizvode.

Tramp je istakao da je njegova administracija investirala 2.200 milijardi dolara u oružane snage, uključujući i novu granu vojske – Svemirske snage, a da američki saveznici ispunjavaju svoje finasijske obaveze prema NATO-u.

Nezaposlenost je najniža u 50 godina, naveo je Tramp i dodao da su znatno porasli procenti zaposlenih Afroamerikanaca, Latinoamerikanaca, azijskih Amerikanaca, žena, veterana i osoba sa posebnim potrebama.

Tramp je obećao da će se boriti za bolje obrazovanje za mlade Amerikance i za to da roditelji ne moraju da šalju decu u državne škole.

Takođe je napomenuo da je potpisao Zakon kojim će troškovi lečenja postati transparentni.

“Dobar život za američke porodice zahteva i najdostupniju, najmoderniju i najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu na svetu. Pre nego što sam preuzeo funkciju, premije zdravstvenog osiguranja su udvostručene u periodu od pet godina. Ja sam našao razumne alternative, i biće jeftinije za 60 odsto i mnogo bolje. Uvek ćemo štititi pacijente koji imaju ozbiljnu bolest i pre nego što se osiguraju”, poručio je Tramp.

Dodao je da je više 130 članova Кongresa potpisalo predlog kojim bi ilegalni imigranti imali pravo na zdravstvenu zaštitu na račun poreskih obveznika i pozvao Amerikance da zaštite američke bolesne i starija lica i da ne dozvole državnu zdravstvenu zaštitu za ilegalne imigrante.

Pozvao je Кongres da zabrani abortus u kasnijim nedeljama trudnoće.

Tramp je naveo da njegova administracija čini neverovatne napore da obezbedi južnu granicu Sjedinjenih Država sa Meksikom.

Administracija štiti nacionalnu bezbednost i bori se protv radikalnog islamskog terorizma, rekao je Tramp i podsetio da je predložio plan za mir na Bliskom istoku, da je osnivač i vođa Islamske Države al-Bagdadi mrtav, kao i iranski, kako ga je nazvao, “svirepi koljač” Кasem Sulejmani.