Vesti

Švajcarski diplomata Paul Vidmer: Mozak NATO-a je zaista mrtav

Izvor: Fakti

Zemlje članice NATO upinju se da stvore utisak da je sa Severnoatlantskom alijsnsom sve u redu, ali nije tako – objavio je uticajni švajcarski list Neue Zürcher Zeitung.

Autor teksta – švajcarski diplomata i publicista Paul Vidmer – ocenio je da je, kad je NATO, u pitanju, „geostrateška realnost krajnje žalosna“:

„Mozak NATO je zaista mrtav, samo nije dozvoljeno da se o tome javno govori. Unutar alijanse se neke stvari mogu govoriti, ali neke ne mogu. Na primer: sme se govoriti da je liberalni svetski poredak u degradaciji. Ali, teško onome ko se upusti u konkretizovanje“.

Vidmer je podsetio da se francuski predsednik Emanuel Makron osmelio da konstatuje „moždanu smrt“ NATO. I naglasio: „Francuski lider je, nesumnjivo, u pravu“.

Pa nastavio: „Urušavanje NATO počelo je još pre 30 godina, a i to je uticalo da dođe do `razmazivanja` svetskog liberalnog poretka. Naravno, generalni sekretar alijanse, Jens Stoltenberg, morao je da odreaguje (na Makronove reči), a učinio je to tvrdnjom da je NATO najuspešniji vojni blok u istoriji“.

Vidmer je povodom te tvrdnje napisao: „Nije Stoltenberg bio u dobroj meri u pravu kad je to izgovorio. Samo, trebalo je da govori u prošlom vremenu. Alijansa danas evidentno nije u formi – ni u političkoj, ni u vojnoj“.

Vidmer u tekstu napisanom za Neue Zürcher Zeitung zaključuje ovako: „Sjedinjene Države više ne žele da na sebe preuzimaju ulogu lidera. Makron govori o moždanoj smrti NATO, a Tramp ga naziva zastarelim. Merkelova se žali da se druge zemlje više ne mogu osloniti na SAD. A kako dalje? obrni-okreni – alternative Americi nema. Svi se prave da je NATO još u stanju da dejstvuje, a to je – laž“.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom