Izvor: Studentski parlament

Petoro studentkinja i studenata završne godine osnovnih studija Fakulteta za diplomatiju i bezbednost imali su priliku tokom zimskog semestra tekuće školske godine da pohađaju praktičnu nastavu pri Okružnom zatvoru u Beogradu. Tokom tronedeljnog trajanja nastave, pod mentorstvom zamenika načelnika, zapovednika Luke Savića, petoro studenata sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost upoznalo se podrobno sa zakonskim okvirima u kojima deluje Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, čemu je sledio obilazak zatvorskog prostora, zatvorskih službi i upoznavanje sa sistemom funkcionisanja Okružnog zatvora.

“Kao i svaka prilika za sticanje novih iskustava i upoznavanja, do tada nepoznatih kategorija, praktičan rad u Okružnom zatvoru u Beogradu doneo je mnogo korisnih podataka i upotrebljivog znanja. Već prvog dana, povedeni smo u obilizak Okružnog zatvora. Naš vodič i mentor kroz celo iskustvo, bio je zapovednik Luka Savić, zamenik načelnika službe za obezbeđenje. Inače, u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija obično postoji nekoliko službi: služba za obezbeđenje, služba za tretman, služba za zdravstvenu zaštitu, služba za zapošljavanje i služba za opšte poslove. Imali smo priliku da razgovaramo sa načelnikom svake od navedenih službi.

U obilasku smo krenuli putem službe za matičnu evidenciju. To je prvo stajalište lica dovedenih u zavod, gde bivaju fotografisani i dodeljuje im se matični broj, koji je za njih svojstven samo u zavodu. Ako bi preskočili ostale procedure u vidu pretresa, došli bi u situaciju u kojoj lice nakon uzimanja svog matičnog broja, odlazi na razgovor sa službama, koje sarađuju i zajedno dolaze do zaključka u kom bloku zatvora to lice treba da bude smešteno. Nakon obavljenih razgovora, lice odlazi na prijemno odeljenje odakle, nakon analize nadležnih službi, ono biva smešteno na blok”, naveo je u svom izveštaju student Uroš Mitić.

Sam proces upoznavanja sa zatvorskim sistemom tekao je postepeno i sistematično. Student Miloš Jevtović kaže: “Od drugog dana smo se upoznavali sa zakonskim regulativama i pravilnicima o kućnom redu kao i procedurom dovođenja osumnjičenih lica u pritvorsku jedinicu. Takođe smo imali priliku da obiđemo posebnu sudnicu u krugu zatvora gde se uglavnom sudi licima iz organizovanog kriminala”.

Iskustvo obilaska zatvora bilo je obremenjeno i za studente mučnim spoznajama aspekata maloletničke delikvencije. Studentkinja Katarina Marjanović izveštava da je “prijatno iznenađena mogućnošću da osuđena lica dobiju sertifikate” u okviru posebnog sistema zatvorske edukacije, koji zatvorenim licima olakšavaju postupak potonje resocijalizacije.

“Razgovarali smo sa načelnicom službe za tretman koja nam je bliže objasnila način ophođenja prema licima i potpuno promenila perspektivu gledanja na lica i celu ustanovu Zatvora”, kaže studentkinja Andrea Janković,.

“Nakon 3 nedelje obavljanja prakse u Okružnom zatvoru stekli smo potpuno novo iskustvo, koje nam je iz korena promenilo shvatanje Ustanove, zatvoreničkog života i posla koji službenici Ministarstva pravde Republike Srbije obavljaju”, zaključila je polaznica praktične nastave, studentkinja Katarina Čuturilo.