Student info

Studenti FDB na praksi u državnim ustanovama: Okružni zatvor

Izvor: Studentski parlament

Petoro studentkinja i studenata završne godine osnovnih studija Fakulteta za diplomatiju i bezbednost imali su priliku tokom zimskog semestra tekuće školske godine da pohađaju praktičnu nastavu pri Okružnom zatvoru u Beogradu. Tokom tronedeljnog trajanja nastave, pod mentorstvom zamenika načelnika, zapovednika Luke Savića, petoro studenata sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost upoznalo se podrobno sa zakonskim okvirima u kojima deluje Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, čemu je sledio obilazak zatvorskog prostora, zatvorskih službi i upoznavanje sa sistemom funkcionisanja Okružnog zatvora.

“Kao i svaka prilika za sticanje novih iskustava i upoznavanja, do tada nepoznatih kategorija, praktičan rad u Okružnom zatvoru u Beogradu doneo je mnogo korisnih podataka i upotrebljivog znanja. Već prvog dana, povedeni smo u obilizak Okružnog zatvora. Naš vodič i mentor kroz celo iskustvo, bio je zapovednik Luka Savić, zamenik načelnika službe za obezbeđenje. Inače, u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija obično postoji nekoliko službi: služba za obezbeđenje, služba za tretman, služba za zdravstvenu zaštitu, služba za zapošljavanje i služba za opšte poslove. Imali smo priliku da razgovaramo sa načelnikom svake od navedenih službi.

U obilasku smo krenuli putem službe za matičnu evidenciju. To je prvo stajalište lica dovedenih u zavod, gde bivaju fotografisani i dodeljuje im se matični broj, koji je za njih svojstven samo u zavodu. Ako bi preskočili ostale procedure u vidu pretresa, došli bi u situaciju u kojoj lice nakon uzimanja svog matičnog broja, odlazi na razgovor sa službama, koje sarađuju i zajedno dolaze do zaključka u kom bloku zatvora to lice treba da bude smešteno. Nakon obavljenih razgovora, lice odlazi na prijemno odeljenje odakle, nakon analize nadležnih službi, ono biva smešteno na blok”, naveo je u svom izveštaju student Uroš Mitić.

Sam proces upoznavanja sa zatvorskim sistemom tekao je postepeno i sistematično. Student Miloš Jevtović kaže: “Od drugog dana smo se upoznavali sa zakonskim regulativama i pravilnicima o kućnom redu kao i procedurom dovođenja osumnjičenih lica u pritvorsku jedinicu. Takođe smo imali priliku da obiđemo posebnu sudnicu u krugu zatvora gde se uglavnom sudi licima iz organizovanog kriminala”.

Iskustvo obilaska zatvora bilo je obremenjeno i za studente mučnim spoznajama aspekata maloletničke delikvencije. Studentkinja Katarina Marjanović izveštava da je “prijatno iznenađena mogućnošću da osuđena lica dobiju sertifikate” u okviru posebnog sistema zatvorske edukacije, koji zatvorenim licima olakšavaju postupak potonje resocijalizacije.

“Razgovarali smo sa načelnicom službe za tretman koja nam je bliže objasnila način ophođenja prema licima i potpuno promenila perspektivu gledanja na lica i celu ustanovu Zatvora”, kaže studentkinja Andrea Janković,.

“Nakon 3 nedelje obavljanja prakse u Okružnom zatvoru stekli smo potpuno novo iskustvo, koje nam je iz korena promenilo shvatanje Ustanove, zatvoreničkog života i posla koji službenici Ministarstva pravde Republike Srbije obavljaju”, zaključila je polaznica praktične nastave, studentkinja Katarina Čuturilo.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom