Vesti

Banka za međunarodna poravnanja: Dolazi ekstremna finansijska kriza

Izvor: 24sata

Klimatske promene dovest će do serije događaja koje je BIS (Bank for International Settlements), koju inače nazivaju centralnom bankom svih centralnih banaka, nazvao “zeleni labud”, čime najavljuju ekonomsku katastrofu i ekstremno opasnu finansijsku krizu. BIS-ovi analitičari u objavljenom opširnom izveštaju upozoravaju da će klimatske promene dovesti do jedne od najvećih destabilizacija u svetskom ekonomskom sistemu ukoliko svetske vlade ne preduzmu konkretne korake kako bi se smanjio uticaj klimatskih promena.

– Povećanje broja i intenziteta ekstremnih vremenskih uslova izazvat će nepovratne finansijske gubitke. Činjenica je da svet gubi bitku s klimatskim promenama i one se pod hitno moraju integrisati u sve ekonomske modele svake države – navodi se u izveštaju. Broj ekstremnih vremenskih pojava se u zadnjih 40 godina učetvorostručio, a ako se nastave još ekstremnije prilike, verovatno ćemo doći do toga da će se tražiti pomoć centralnih banaka, koje su odigrale vitalnu ulogu u zadnjoj finansijskoj krizi.

– To nije odgovor. Centralne banke neće opet moći spasiti svet – rekao je Luiz Awazu Pereira Da Silva, jedan od autora analize.

Nadalje se u analizi navodi da sadašnje finansijske regulative i modeli neće moći ublažiti katastrofalne posledice, koje će klimatske promene imati na svetski financijski sistem. Umesto njih potrebne su nove politike u koje će biti uključene vlade i centralne banke, ali i kapitalna ulaganja, ističe se u analizi i dodaju kako će biti potrebna globalna koordinacija u trenutku kada globalne finansije budu ozbiljno kompromitovane. Posebno zabrinjava što analitičari BIS-a, koji se smatraju velikim finansijskim autoritetima, gotovo da ne ostavljaju mogućnost da se finansijska kriza može izbeći.

“Zeleni labud” se inače od “crnog labuda” razlikuje po tome što će se svi rizici “zelenog labuda” sasvim sigurno jednog dana materijalizovati i može puno više ugroziti čovečanstvo nego sama finansijska kriza. Naime, “zeleni labud” osim finansijske krize za sobom povlači lančanu reakciju brojnih događaja i kriza koje je trenutno teško predvideti.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom