Student info

Milan Dragačević, student FDB-a, na Svetskom omladinskom forumu u Egiptu

Izvor: Studentski parlament

Egipatski Šarm el Šeik je ove godine, od 14. do 17. decembra, bio domaćin Svetskog omladinskog foruma na kom sam imao zadovoljstvo i čast da učestvujem i predstavljam Fakultet za diplomatiju I bezbednost I Republiku Srbiju. Namera Foruma, na kom je prisutne pozdravio predsednik Arapske Republike Egipat, Abdel Fatah el-Sili, jeste da okupi najperspektivnije mlade ljude, brojne visoke svetske zvaničnike, te najistaknutije stručnjake iz raznih naučnih oblasti iz svih delova sveta. Izbor delegata je rigorozan, tako da je od trista hiljada prijavljenih, svega osam hiljada iz 164 zemlje sveta, dobilo mogućnost učešća.

Milan-Dragacevic-3Cilj Foruma jeste da na globalnom nivou obezbedi dijalog između omladinskih delegata i svetskih zvaničnika, sa idejom slanja poruke mira, jedinstva, prosperiteta i razvoja. Dijalog se ostvaruje kroz radionice, panel-diskusije i kulturne manifestacije, a o svemu tome se staraju više nego odgovorni I gostoljubivi volonteri I država domaćin, koja garantuje visok nivo bezbednosti.

Glavne teme ove godinesu bile Četvrta industrijska revolucija, borba protiv rasizma I govora mržnje, fenomen blockchain, zaštita i izazovi u digitalnom svetu, veštačka inteligencija, saradnja u energetskom sektoru, startapovi, evro-mediteranska saradnja, sigurnost hrane, ali i brojna druga pitanja, koja predstavljaju globalni izazovi shodno tome nameću potrebu saradnje čitavog čovečanstva. Baš zato je ovakav skup značajan – jer imamo priliku da se upoznamo, da se čujemo, da se zbližimo, da se uverimo da se ne razlikujemo, da shvatimo da delimo istu planetu i na posletku, da shvatimo da je moramo učiniti pogodnim mestom za život mnogih generacija koje će doći posle nas.

Ovogodišnji slogan “Tamo gde se susreću civilizacije” je savršen opis za Egipat, koji je sastavljen od sedam stubova: faraonske, mediteranske, afričke, grčko-rimske, koptske, islamske I arapske kulture. Dobrodušni ljudi ove zemlje, mada žive u siromaštvu, ne štede prilikom investiranja u kulturu, tradiciju I umetnost.

Milan-Dragacevic-2Na kraju, želim da istaknem da posebnu zahvalnost dugujem Nj.e. Amr Fati Mohamed Alguveili, ambasadoru Arapske Republike Egipat u Srbiji, koji se postarao da našoj delegaciji omogući sve potrebne uslove za učešće u radu Foruma. Zadovoljstvo je i čast bila predstavljati Republiku Srbiju na takvom mestu, i neposredno koristiti više nego korisna znanja i veštine kojima sam naučen na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost, iskustvu stečenom u Centru za medjunarodne odnose i kulturnu saradnju, kome takođe dugujem zahvalnost, kao i svim prijateljima, kolegama i profesorima koji me u ovakvim poduhvatima ohrabruju i podržavaju.

Milan Dragačević, student II godine Fakulteta za diplomatiju i bezbednost

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom