Vesti

Dr Mihail Mišustin: Novi premijer Rusije

Izvor: Politika

Novi premijer Rusije Mihail Mišustin (54), iako široj javnosti skoro nepoznat do ove sedmice, u poslovnim krugovima cenjen je ekonomski stručnjak, a njegovi uspesi kao šefa poreske službe poznati su i van Rusije. Za poslednjih deset godina, koliko je proveo na tom mestu, sprovedena je tehnološka modernizacija, dok se priliv u budžet utrostručio. S takvim rezultatima bio je logičan izbor da dođe na čelo vlade koja će, kako je obećao Vladimir Putin, akcenat staviti na ekonomiju i poboljšanje životnog standarda.

Da je na to mesto došao neko od poznatih političara, postojao bi rizik da u periodu političke tranzicije pokuša da ostvari sopstvene ambicije. Od tehnokrate koji ne pripada nijednoj stranci predsednik očekuje da u skladu s reputacijom efikasnog izvršioca obavi posao na kom je njegov prethodnik zakazao: da sprovede nacionalne projekte Kremlja vredne 400 miliona dolara kako bi građani konačno osetili obećani bolji život. U prvom obraćanju parlamentu Mišustin je rekao da su na prvom mestu briga o porodici i unapređenje kvaliteta njihovog života, ali i dalji razvoj odbrambenog kompleksa i digitalne ekonomije.

Rođen je u Moskvi, gde je diplomirao mašinstvo na poznatom tehnološkom univerzitetu Stankin. Devedesetih je bio na čelu upravnog odbora Međunarodnog računarskog kluba, neprofitne organizacije kojoj je cilj bio privlačenje naprednih zapadnih informacionih tehnologija.

Krajem devedesetih zapošljava se u državnoj upravi u kojoj je proveo skoro ceo radni vek, izuzev kratkog perioda 2008. i 2009, kada je radio u jednom investicionom fondu. Već sledeće godine dolazi na čelo Federalne poreske službe i uvodi savremene tehnologije kako bi sprečio poreske prevare zbog kojih je država gubila 16 milijardi dolara godišnje. Pojednostavljene su interakcije preduzeća i građana s poreskim vlastima, značajno je smanjen broj inspekcija, a fokus stavljen na analitiku. Naplata PDV-a prati se u realnom vremenu. Ruski mediji pišu da sedište službe u Moskvi sa serverima i mnoštvom IT stručnjaka sada više liči na tehnološku kompaniju nego na vladinu agenciju. Izabran je za potpredsednika biroa Foruma za poresku upravu OECD-a 2014. godine. Kao šef u federalnoj agenciji za katastar nepokretnosti za dve godine završio je masovnu katastarsku procenu zemljišta, što je omogućilo uvođenje poreza na zemljište.

S predsednikom deli ljubav prema hokeju. Član je Noćne hokejaške lige, amaterske organizacije osnovane na Putinovu inicijativu 2011. i član nadzornog odbora hokejaškog kluba CSKA.

Doktorirao je ekonomiju i objavio preko 40 naučnih radova. Dobitnik je više priznanja, uključujući priznanje predsednika Rusije za uspehe u radu i društveni angažman. Takođe svira klavir i komponovao je više pesama za poznate ruske izvođače.

Otac je tri sina. Rusko izdanje magazina „Forbs” 2015. rangiralo ga je kao 54. najbolje plaćenog državnog službenika s godišnjom platom od oko 181 milion rubalja (2,7 miliona evra). Njegova supruga je u istom periodu prijavila 47,7 miliona rubalja (700.000 evra).

Zaljubljenik je u nove tehnologije kao i njegov prethodnik Dmitrij Medvedev. Prošle godine je u jednom intervjuu rekao da Rusija mora da prigrli veštačku inteligenciju i digitalne tehnologije jer ako ne bude shvatila pravila tog novog sveta, postaće njegova žrtva.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom