Vesti

Putin: U harmoniji moćne sile i prosperiteta je osnova budućnosti

Izvor: Fakti

Dmitrij Medvedev objavio je da njegova vlada u kompletnom sastavu podnosi ostavku. Učinio je to za vreme susreta članova njegovog kabineta sa Vladimirom Putinom.

Medvedev je objasnio da je ostavka vlade povezana sa time što je šef države, koji se prethodno sa tradicionalnom godišnjom poslanicom obratio članovima oba doma Federalne skupštine RF, naznačio ne samo državne prioritete za 2020-tu nego i ceo niz ozbiljnih promena koje će iziskivati i menjanje Ustava RF.

„Te promene – kad budu prihvaćene, a verovatno hoće u smislu u kojem predsednik ukazao – podrazumevaće menjanje više članova Ustava RF. A i novi balans unutar vlasti“. Medvedev je u nastavku naglasio da će vlada naprosto bila u obavezi da šefu države (ostavkom) omogući da „donese sve neophodne odluke“: Putin se zahvalio vladi na „dosadašnjem radu i rezultatima“: „Nije baš sve bilo urađeno u prethodnom preiodu, ali se nikad sve i ne odradi u punoj meri“.

Odluku o novom sastavu vlade – kako je rekao Medvedev – doneće Putin. Putinovo obraćanje poslanicima i senatorima potrajalo je duže od sata.

Prvo je ukazao da je svetu potrebna stabilnost i naveo zbog čega je to važno i za Rusiju: „Ova godina će umnogome biti prelomna. Pred Rusijom je obaveza da rešava probojne istorijske zadatke. To možemo samo – svi zajedno. Кad ovo kažem, nemam u vidu samo nas koji smo u ovoj dvorani već sve građane Rusije. Zato što uspeh zavisi od spremnosti svih da se stvara, da se u razvoju zemlje realizuju i najsmeliji planovi. Bezbednost nam je potrebna i zato što je osnova za progresivni i mirni razvoj Rusije, a njena veličina je neodvojiva od dostojnog života svakog njenog građanina“.

Putin je posebno naglasio da njegova zemlja na planu naoružanja više nikoga ne sustiže i ne prestiže: „Rusija je prvi put u istoriji pretekla sve zemlje sveta kada je reč o najnovijem nuklearnom i raketnom naoružanju. Sada svi gledaju kako da nas sustignu. Naši koraci po pitanju jačanja nacionalne bezbednosti preduzeti su na vreme i u potrebnom obimu. Međutim, uprkos tome, potrebno je ostati oprezan, neophodno je nastaviti s radom“.

Ovo „nastaviti“ dodatno je objasnio, rekavši: „U harmoniji moćne sile i prosperiteta naših ljudi vidim osnovu naše budućnosti“.

U tom kontekstu je istakao da Rusija od kandidata za šefa države ubuduće treba da traži više nego dosad: „Jedan od zahteva treba da bude neprekidni život u Rusiji najmanje 25 godina. Кandidati za predsednika Rusije ne smeju imati državljanstvo bilo koje druge zemlje, niti dozvolu boravka u inostranstvu. Ne samo u vreme izborne kampanje i izbore nego bilo kada do tada. Svi koji se opredele da rade za državu moraju znati da je njihova misija da služe Ruiji i da sa njom i našim narodom povežu svoju sudbinu. Bez bilo kakvih polutonova i odstupanja“.

U nastavku je upozorio: „Sudbina Rusije zavisiće umnogome od toga koliko će se dece u njoj roditi kroz godinu, kroz pet i deset godina. I kakva će ta deca biti kad porastu, na kakve će se vrednosti oslanjati i šta će činiti za razvoj svoje zemlje. Sada nas je 147 miliona, ali natalitet opet pada, a poseban je problem što ga dodatno ugrožavaju niski prihodi mnogih porodica“.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom