Vesti

Donji dom britanskog parlamenta: Odobren zakon o Brexitu do 31.01.

Izvor: Politika

Poslanici Donjeg doma britanskog parlamenta su odobrili zakon koji će omogućiti izlazak zemlje iz Evropske unije 31. januara, čime će se staviti tačka na više od tri godine natezanja oko uslova „razvoda”.

Za predlog zakona glasalo je 330 poslanika donjeg doma parlamenta, dok je 231 bio protiv. Tim predlogom zakona sprovešće se sporazum o izlasku iz EU koji je prošle godine postignut sa Unijom, konstatuje Rojters, a prenosi Tanjug.

Ovo omogućava britanskom premijeru Borisu Džonsonu da okrene stranicu jedne od najdubljih političkih kriza koje su poslednjih decenija pogodile zemlju.

„Vreme je da se ‘Bregzit’ završi. Ovaj predlog zakona to čini”, rekao je poslanicima ministar za „Bregzit” Stiven Barkli, rezimirajući sate rasprave u parlamentu.

Zakon se sada upućuje Gornjem domu i očekuje se da će biti usvojen na vreme da Britanija izađe iz EU do planiranog roka, 31. januara, i minimizira ekonomske poremećaje.

Portparol britanskog premijera prethodno je izjavio da će usvajanje zakona biti „značajan pozitivan korak”.

Kada je lane u julu započeo mandat u Dauning Stritu nizom poraza u parlamentu, mnogi su smatrali da će Džonson verovatno imati najkraći mandat.

Umesto toga, on je osvojio petogodišnji mandat i ostavio glavnu opozicionu laburističku stranku u gotovo potpunom rasulu.

Očekuje se da će 31. januara Džonson odvojiti Britaniju od 27 drugih zemalja članica EU i time postati prva nacija koja je ikada napustila taj blok.

Tada započinje težak period trgovinskih pregovora koji će definisati novi odnos Britanije prema Evropi, njenom ključnom trgovinskom partneru.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom