Izvor: RTS

Američki predsednik Donald Tramp najavio da će Vašington uvesti nove sankcije Iranu, navodeći da vojni vrh SAD i dalje razmatra način na koji će odgovoriti na noćašnji raketni napad Republikanske garde. Ne treba nam nafta sa Bliskog istoka… Islamska država zajednički neprijatelj, rekao je predsednik SAD.

Tramp je rekao da prošle noći ni jedan Amerikanac nije povređen u napadu iranskih balističkih projektila, ali je optužio administraciju Baraka Obame da je, svojim potezima, omogućila Iranu da finansira razvoj ovih raketa.

“Naše rakete su velike, snažne, precizne, smrtonosne i brze… Ne želimo da ih koristimo”, rekao je Tramp, navodeći da snaga Amerike, ekonomska i vojna, poredstavlja najbolje sredstvo odvraćanja.

Tramp je, takođe, rekao da su Sjedinjene Države vodeći proizvođač nafte i prirodnog gasa, navodeći da Americi “nije potrebna nafta sa Bliskog istoka”.

Američki predsednik nije, međutim, obznanio kakve će nove sankcije uvesti Iranu. SAD su tokom prethodnih desetak godina u više navrata širile spisak osoba i organizacija koje se nalaze na američkog “crnoj listi”.

“Naše snage su spremne za sve”, rekao je Tramp.

Američki predsednik je rekao i da Iranu nikada neće biti dopušteno da napravi nuklearno oružje.

“Iran je vodeći sponzor terorizma i razvija nuklearno oružje koje predstavlja pretnju za slobodni svet. Shodno mom naređenju, američke oružane snage eliminisale su teroristu, generala Kasima Solejmanija, koji je odgovoran za smrt hiljada vojnika”, rekao je Tramp.

Odgovoran je za smrt jednog i ranjavanje četiri američka vojnika nedavno u Iraku. Planirao je nove napade i u tome smo ga sprečili, rekao je američki predsednik.

Tramp je, pomirljivim tonom, rekao i da je Islamska država “prirodni neprijatelj Irana”.

“Treba da radimo zajedno na ovom i ostalim zajedničkim prioritetima. Narodu i liderima Irana poručujem da vam želimo sjajnu budućnost, prosperitetnu i harmoničnu”, rekao je predsednik SAD.

Zaključio je kratak govor rekavši da je Amerika “spremna da prigrli mir sa svima koji to žele”.