Vesti

Strateško partnerstvo: Pušten u rad gasovod Turski tok

Izvor: Politika

Saradnja Rusije i Turske na projektu Turski tok, koji je danas pušten u rad, dobar je primer saradnje dve zemlje u složenim međunarodnim odnosima i taj projekat je značajan ne samo za te dve zemlje, već i za građane cele Evrope, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je na svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda Turski tok u Istanbulu, kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da je to veoma značajan događaj za zemlje jugoistočne Evrope, kao i celu Evropu.

Predsednik Rusije ističe da implementacija projekta gasovoda i drugih projekata predstavlja dokaz da strateškog partnerstvo sa Turskom daje veoma dobre rezultate, prenosi Tanjug.

Napomenuo je da se saradnja dve zemlje odvija u veoma komplikovanoj i teškoj sitauciji i da je, ipak, projekat ruskog gasa za Tursku realizovan.

On je podsetio da postoji i Plavi gasovod, ali da sada ruski gas ide za Tursku i druge korisnike novom rutom i istakao da je projekat Turski tok bio veoma zahtevan za izvođače pošto ide ispod Crnog mora.

Gas ide od Zapadnog Sibira, zatim do Turske, pa balkanskih zemalja, među kojima je i Srbija, napomenuo je Putin.

„To neće biti značajno samo za tursku ekonomiju već će doprineti i razvoju mnogih evrpskih zemalja”, naglasio je Putin i dodao da će novi gasovod doprineti sigurnom snabdevanju gasa za celu Evrope, ali i većoj efikasnosti u transportu gasa, uz poštovanje ekoloških standarda.

Putin je zahvalio Gaspromovim inženjerima i svima koji su u tom projektu učestvovali iz drugih kompanija, jer su pokazali veliki profeisonalizam i posvećenost, što je doprinelo da se na vreme završi taj projekat.

Zahvalio je i predsedniku Turske Erdoganu što je dao podršku tom projektu i što je Turska na vreme obezbedila sve neophodne dozvole za gradnju.

Putin je u zaključku istakao da su Rusija i Turska u ovo teško vreme sa „ozbiljnim tendencijama” pokazale sasvima drugačiji primer – saradnje, za dobro građana dve zemlje, kao i ljudi u celoj Evropi.

Spajanjem poslednje cevi i odvrtanjem ventila, predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Bugarske Bojkom Borisovim, simbolično su i zvanično pustili u rad gasovod „Turski tok”.

Danas je u rad puštena deonica gasovoda od ruske Anape do turskog mesta Kijikej, cevima ispod Crnog mora, prenosi Tanjug.

Drugi krak gasovoda koji je namenjen snadbevanju ruskim gasom južne i jugoistočne Evrope je u izgradnji i ići će od turske granice, preko Bugarske kroz Srbiju do Mađarske.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da je gasovod „Turski tok” projekat od istorijskog značaja za tu zemlju kao i ceo region i zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Bugarske Bojku Borisovu na učešću u realizaciji ovog projekta.

Erdogan je na svečanoj ceremoniji puštanja u rad deonice gasovoda „Turski tok” u Istanbulu posebno istakao značaj predsednika Rusije Vladimira Putina za koga je rekao da je „glavni arhitekta” koji stoji iza projekta izgradnje „Turskog toka”.

Turski predsednik je istakao činjenicu da će više od 31 milijardu kubnih metara gasa prolaziti ispod Crnog Mora od Rusije do Turske bez posrednika te da će milioni domova u 81 provinciji u toj zemlji biti sigurnije snabdevani gasom.

Turska je od Rusije u protekle tri decenije dobijala oko 400 milijardi kubnih metara gasa kao najvećeg snabdevača plavim energentom turskog tržišta, prenosi Tanjug.

Evropske zemlje, kao i države u okruženju Turske ali i na zapadnom Balkanu pokazuju veliki interes za ovaj projekat, navodi predsednik Turske i podseća na nedavno pušten transanadolijski gasovod „Tanap” koji obezbeđuje energetsku sigurnost za građane Turske sa 16 milijardi kubnih metara gasa.

U planu je da se taj obim isporuke poveća na 24 milijarde kubika gasa.

Turska, kaže, obavlja istraživanja i bušenja na zemlji i u moru a plan ove države je da postane gasno čvorište tog dela sveta.

Erdogan je poručio da nijedan projekat koji isključuje Tursku u istraživanju, osvrnuvši se na istraživanja u delu Mediterana, ne može biti uspešan bez učešća te zemlje.

Turski predsednik je govoreći o tenzijama u regionu, a vezano za stanje u Iranu i Iraku, poručio da je želja Turske da ceo region postane stabilan i da projekti poput Turskog toka tome mogu doprineti.

Govoreći o saradnji sa Rusijom, rekao je da očekuje da međusobna ekonomska saradnja može da dosegne u narednom periodu cifru od 100 milijardi dolara, da ona proteklih godina ubrzano raste, što se kako je rekao vidi u broju turista iz Rusije ali i ulaganjima Turskih građevinskih kompanija u Rusiju.

……………..

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan osudili su američke akcije preduzete protiv iranskih državljana u Iraku i posebno ubistvo šefa elitne iračke jedinice Revolucionarne garde Kuds, generala Kasima Sulejmanija, izjavio je danas novinarima ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora u Istanbulu.

“Osudili smo situaciju do koje je došlo u Persijskom zalivu kao rezultat pogrešnih i visoko rizičnih akcija Sjedinjenih Američkih Država u Iraku protiv iranskih državljana, uključujući komandanta iranske Revolucionarne garde Sulejmanija”, naglasio je Lavrov, preneo je TASS.

“U svetlu događaja poslednjih dana, predsednici su izrazili snažnu podršku rešavanju svih pitanja u zoni Persijskog zaljeva i regionu uopšte isključivo mirnim putem u skladu sa međunarodnim pravom”, naglasio je ruski ministar spoljnih poslova.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom