Izvor: BBC

Partija Borisa Džonsona osvojila je ubedljivu većinu na vanrednim izborima u Velikoj Britaniji – njegovi konzervativci su pobedili čak i u mestima u kojima su tradicionalno vladali laburisti.

Ostalo je da se proglase rezultati u još nekoliko izbornih jedinica, a BBC predviđa da će torijevci osvojiti 364 od 650 poslaničkih mesta u Donjem domu britanskog parlamenta.

Premijer Boris Džonson je rekao da će mu ova pobeda dati mandat da se „reši pitanje Bregzita” i izvede Britaniju iz Evropske unije sledećeg meseca.

Džeremi Korbin, lider Laburističke stranke, rekao je da je za njegovu stranku ovo bila „vrlo razočaravajuća noć” i da neće voditi laburiste na sledećim izborima.

Rezultati UK 2019Analiza BBC-ja pokazuje da će torijevci osvojiti 364 mandata, laburisti 203, Škotska nacionalna stranka 48, Liberalne demokrate 12, Plajd Kamri četiri, Zeleni jedan, a Bregzit partija će ostati bez poslaničkih mesta.

Ovo će biti najubedljivija pobeda konzervativaca od izbora 1987. godine kada je vlast osvojila Margaret Tačer, dok se čini da su laburisti zabeležili najgore rezultate na izborima od Drugog svetskog rata.

Džonson se obratio pristalicama u sedištu Konzervativne stranke, rekavši da je došlo do političkog zemljotresa.

„Deluje kao da je ovoj konzervativnoj vladi dalo moćan novi mandat da sprovede Bregzit”, rekao Je Džonson u petak rano ujutru.

„Pre svega, želim da se zahvalim ljudima ove zemlje što su izašli i glasali na decembarskim izborima koje nismo želeli da organizujemo, ali za koje mislim da su se pokazali kao istorijski. Ovo je nova vlada, dobijamo šansu da se poštuje demokratska volja britanskog naroda da se ova zemlja promeni na bolje i da se oslobodi potencijal čitavog naroda.”

Tokom kampanje, on se u potpunosti usredsredio na jednu poruku – da će da „završi Bregzit”. Kampanja laburista, međutim, bila je usmerena na druga pitanja – obećavali su da će okončati štednju i povećati izdavanja za javne usluge i Nacionalnu zdravstvenu službu.

Posle izbora, Korbin je rekao da su laburisti izneli pred ljude „manifest nade”, ali da je „Bregzit toliko polarizovao raspravu da je poništio normalnu političku debatu”.

Njegova stranka osvojila je osam odsto glasova manje nego 2017. godine, dok je za torijevce glasalo oko jedan odsto više birača. Manje stranke su bolje prošle.

U vrhu Laburističke stranke već je izbila svađa – neki kandidati krive nepopularnost Džeremija Korbina za loše rezultate, a drugi stav stranke da se održi još jedan referendum o Bregzitu.

Nik Erdli, politički novinar

Dosadašnji rezultat konzervativaca je izuzetan – bolji nego što su se mnogi nadali.

Oni su osvojili većinu koja će Borisu Džonsonu omogućiti da sprovede Bregzit sledećeg meseca.

Neki rezultati su zaista začuđujući – laburisti su izgubili u pojedinim izbornim jedinicama koje su im istorijski uvek bile naklonjene.

Teško da bi mogli da budu u lošijoj situaciji.

Džeremi Korbin je jasno rekao da će otići sa čela stranke pre sledećih izbora – ali da želi neko vreme kako bi mogao da razmisli. Mnogi članovi stranke žele da on ode odmah.

U Škotskoj je slika sasvim drugačija.

Škotska nacionalna stranka je napravila pometnju uzimajući mesta svih rivala.

Torijevska većina u Vestminsteru znači da će jedna ustavna svađa – Bregzit – možda biti gotova, ali druga – o škotskoj nezavisnosti – vraća se sa osvetom.

Liderka Škotske nacionalne stranke Nikola Sterdžon je rekla da je ovo za njenu stranku bila „izuzetna noć”.

Dodala je da je Škotska poslala „vrlo jasnu poruku” da ne želi konzervativnu vladu Borisa Džonsona i da premijer nema mandat da izbaci Škotsku iz Evropske unije.

Rezultati izbora su i „snažna potvrda” da Škotska može da organizuje drugi referendum o nezavisnosti, dodala je ona.

Iz Dauning strita su ranije rekli da će, ako se Džonson vrati, u ponedeljak doći do manjih izmena u kabinetu.

Predlog zakona o povlačenju kojim će se 31. januara otvoriti put za Bregzit, ponovo će biti u parlamentu u petak, 20. decembra.

Ovo su bili treći opšti izbori u Velikoj Britaniji u poslednjih pet godina.