Izvor: Tanjug, Sputnjik

Sa američkih razarača u istočnom Mediteranu ispaljeno je na desetine “tomahavk” raketa na pozicije sirijske vojske, a operaciju je naredio predsednik Donald Tramp kao osvetu za navodni napad hemijskim oružjem snaga Bašara el Asada u Idlibu, javile su agencije.

Zvaničnik Bele kuće je rekao da je ispaljeno 59 precizno navođenih raketa koje su pogodile vazduhoplovnu bazu Šajrat u Siriji.

Drugi zvaničnici su ranije objavili da je ispaljeno 70 raketa.

Ta vazduhoplovna baza, prema zvaničniku Bele kuće, ima veze sa “programom hemijskog oružja sirijskog režima i direktno je povezana sa užasnim hemijskim napadom 4. aprila”, preneo je AFP.

Napad je izvršen sa američkih vojnih brodova u istočnom Mediteranu.

Tramp je naredbu za napad izdao sa Floride, a sa američkim predsednikom su u to vreme bili državni sekretar Reks Tilerson, kao i njegov savetnik za bezbednost H. R. Makmaster.

Kako Si-En-En prenosi, Tramp je tokom napada bio na večeri sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, a sekretar za odbranu Džejms Matis ga je sve vreme informisao o operaciji u Siriji.

Tramp je novinarima rekao da je u interesu SAD da zaustave upotrebu i širenje smrtonosnog hemijskog oružja.

“Večeras sam naredio vojni napad na pozicije u Siriji sa kojih je izvršen napad hemijskim oružjem. Nema spora oko toga da li je Sirija koristila zabranjeno oružje i prekršila obaveze koje ima pod Konvencijom o hemijskom naoružanju i ignorisala apele Saveta bezbednosti UN. Godine pokušaja da se promeni Asadovo ponašanje su propale, i to veoma dramatično”, rekao je sinoć Tramp.

Prema poslednjem bilansu, najmanje 86 ljudi, medu kojima je 30 dece i 20 žena, poginulo je u napadu hemijskim oružjem u toj pobunjeničkoj provinciji na severozapadu Sirije.

Tramp: Napad od vitalnog značaja za nacionalnu bezbednost SAD

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je naredio raketne napade na sirijsku vazduhoplovnu bazu jer je to “od vitalnog interesa za nacionalnu bezbednost SAD” i pozvao sve “civilizovane nacije” da se pridruže njegovoj zemlji u nastojanju da se okonča krvoproliće u Siriji, prenose agencije.

 

“Večeras pozivam sve civilizovane nacije da nam se pridruže i nastojanju da okončano pokolj i krvoproliće u Siriji i stavimo tačku na terorizam svih vrsta i svih tipova”, rekao je Tramp.

On je istovremeno izrazio nadu da “dok god se Amerika zalaže za pravdu, mir i harmonija će na kraju preovladati”, naveo je AFP.

Portparol Pentagona kapetan Džef Dejvis izjavio je da je američka vojska unapred obavestila ruske snage o napadu na sirijsku vazduhoplovnu bazu i da u napadu nisu pogođeni delovi baze za koje se veruje da su u njima prisutni Rusi, a državni sekretar SAD Reks Tilerson kaže da Vašington “nije tražio nikakvu dozvolu od Moskve”, prenosi Rojters.

Dejvis je naveo da je američka vojska imali “više” razgovora sa ruskim snagama pre napada, koristeći liniju komunikacije koja je ranije uspostavljena sa ciljem sprečavanja slučajnog sukoba u Siriji tokom borbi protiv Islamske države.

Francuski diplomatski izvori naveli su da je američki državni sekretar Tilerson ministru spoljnih poslova Francuske Žan-Marku Erou kazao da je Vašington želeo da sa saveznicima “koordiniše” napad na vazdušnu bazu.

“Nismo tražili nikakvo odobrenje od Moskve. Mi smatramo da je napad bio proporcionalan i da pokazuje da je Tramp spreman na preduzimanje odlučne akcije kao odgovora na gnusna dela”, rekao je Tilerson.

Moskva

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije podsetilo je da je sve hemijsko oružje izneto iz Sirije sredinom 2014. godine uz pomoć SAD.

Rusija smatra da su neosnovane izjave zamenika predsednika SAD Majka Pensa da Moskva i Damask navodno nisu ispunile obaveze da unište sirijski nuklearni arsenal, saopštilo je Ministarstvo.

Pens nema osnova da kaže da sporazum o uništenju sirijskog hemijskog oružja iz 2013. nije uspeo.

Komentarišući izveštaje o napadu smrtonosnim hemijskim oružjem ove nedelje u provinciji Idlib, Pens je okrivio „neuspeh prethodne administracije da pozove Rusiju i Siriju na odgovornost zbog obećanja da će uništiti hemijsko oružje“.

„U ovom slučaju, suočavamo se ne samo sa neodgovornošću, već i sa nedostatkom znanja o tom pitanju. Nova američka administracija je tek nedavno počela da preispituje svoju politiku. Kada to bude gotovo, procene koje budemo čuli od zvaničnika će, nadamo se, postati preciznije. Nema osnova za tvrdnje da rusko-američki sporazum iz 2013. nije uspeo“, rekao je direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu oružja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mihail Uljanov.

Ministarstvo je saopštilo da je rusko-američka saradnja po tom pitanju bila u celini prilično uspešna. Rusija se nada da će SAD podržati predloge Moskve na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN o hemijskom napadu u Idlibu.

„O Siriji će se, naravno, raspravljati, ali do tada se nadam da ćemo naći obostrano prihvatljivo rešenje u Savetu bezbednosti UN. Mi smo dali svoje predloge“, odgovorio je Uljanov na pitanje da li će incident sa hemijskim oružjem u Idlibu biti centralna tema sastanka Lavrova i Tilersona.

Moskva je saopštila da je prerano optužiti sirijske vlasti da su koristile hemijsko oružje u Idlibu i dodala da Rusija insistira na sprovođenju pune istrage po tom pitanju.

Sirijske vlasti su se 2013. godine složile da predaju svoje zalihe hemijskog oružja međunarodnoj komisiji kako bi ono bilo uništeno i kako bi sprečile da oružje padne u ruke ekstremista u toj zemlji.

Sirijska opozicija tvrdi da su snage lojalne predsedniku Bašaru el Asadu koristile hemijski gas protiv ljudi u severozapadnoj provinciji Idlibu, a da je u napadu ubijeno skoro 80 i ranjeno 200 osoba.

Asad tvrdi da njegova vojska nema hemijsko oružje, nakon što je 2013. dogovoreno da ono bude uništeno. On je takođe odbacio tvrdnje da je koristio hemijska sredstva protiv sopstvenog naroda.

Ruski predsednik Vladimir Putin veruje da američki napad na sirijske vojna postrojenja predstavlja agresiju protiv suverene zemlje, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Predsednik Putin “napade smatra agresijom na suverenu državu”, rekao je Peskov. Prema njegovim rečima, Putin veruje da su napadi kršenje međunarodnog prava. Peskov tvrdi da “sirijska vojska nema hemijsko oružje”.

Putin smatra da su napadi na Siriju pokušaj odvraćanja pažnje sa civilnih žrtava u Iraku, rekao je Peskov.

“Ovaj korak nanosi značajnu štetu rusko-američkim odnosima, koji su već bili očajni”, rekao je Peskov.

Portparol Pentagona kapetan DŽef Dejvis izjavio je da je američka vojska unapred obavestila ruske snage o napadu na sirijsku vazduhoplovnu bazu i da u napadu nisu pogođeni delovi baze za koje se veruje da su u njima prisutni Rusi, a državni sekretar SAD Reks Tilerson kaže da Vašington “nije tražio nikakvu dozvolu od Moskve”, prenosi Rojters.

Dejvis je naveo da je američka vojska imali “više” razgovora sa ruskim snagama pre napada, koristeći liniju komunikacije koja je ranije uspostavljena sa ciljem sprečavanja slučjanog sukoba u Siriji tokom borbi protiv Islamske države.

Francuski diplomatski izvori naveli su da je američki državni sekretar Tilerson ministru spoljnih poslova Francuske Zzan-Marku Erou kazao da je Vašington želeo da sa saveznicima “koordiniše” napad na vazdušnu bazu.

– Nismo tražili nikakvo odobrenje od Moskve. Mi smatramo da je napad bio proporcionalan i da pokazuje da je predsednik Donald Tramp spreman na preduzimanje odlučne akcije kao odgovora na gnusna dela – rekao je Tilerson.

Predsedavajući Komiteta za međunarodne poslove ruskog parlamenta Konstantin Kosačev izjavio je danas da je koalicija Rusije sa SAD po pitanju sirijske krize dovedena u pitanje nakon što je Vašington izvršio raketne napade na vazdušnu bazu Al Ssajrat, objavio je Interfaks, prenosi Rojters.

Kosačev je ocemio da su napadi izvedeni sa namerom da se “uz pomoć baruta odštampa već pripremljena presuda vezana za odgovornost (sirijskog predsednika Bašara) al Asada za hemijski napad u Idlibu”, rekao je Kosačev.