Izvor: Beta

Britanska premijerka Tereza Mej potpisala je sinoć pismo koje će u sredu biti predato Briselu i kojim će Velika Britanija zvanično otpočeti pregovore o Bregzitu, pokazuje slika objavljena iz njene kancelarije.

Na slici koju je objavio Dauning strit, Tereza Mej potpisuje pismo kojim se aktivira član 50 Lisabonskog ugovora i koje će sutra pre podne biti predato predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku. Aktiviranjem ovog člana pokreću se dvogodišnji pregovori odvajanja Britanije od Evropske unije.

Ona će pozvati Britance da se ujedinje sada kada zemlja kreće na “značajno putovanje”. Britanci su prošlog juna većinom glasova na referendumu odlučili da izađu iz Evropske unije.

———-

Škotski poslanici glasali su da se premijerki Nikoli Sterdžon omogući da podnese zvaničan zahtev Vladi Velike Britanije da se održi novi referendum o nezavisnosti Škotske, uoči formalnog pokretanja procesa izlaska Britanije iz EU. Za podnošenje zahteva za održavanje novog referenduma glasalo je 69 poslanika, dok je 59 bilo protiv, preneo je AFP.

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je ranije da će sutra aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma kojim se pokreće izlazak Britanije iz Evropske unije nakon 44 godine članstva i otpočinju pregovori za koje se očekuje da će trajati dve godine.

Za referendum je potrebno odobrenje Vlade Velike Britanije, a Mejova je već rekla da „sada nije vreme“ za to. Sterdžonova je prošle godine izjavila da je Škotska primorana da napusti EU protiv svoje volje. Poslednja istraživanja pokazala su da podrška nezavisnosti Škotske iznosi 46 odsto, što je najveći udeo od 1999. godine, od kada se sprovodi takvo istraživanje.