Vesti

Junker: UK za izlazak iz EU mora da plati 64 milijarde $

Izvor: BBC, Fakti

Velika Britanija tek nakon što uplati 50 milijardi funti – odnosno, 63 milijarde dolara – može napustiti Evropsku uniju.

Ovo je Britancima i vladi Tereze Mej poručio predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Učinio je to u intervjuu Bi-Bi-Si, naglasivši da cena „ispisnice“ može biti i nešto veća i nešto manja. Otkrio je da će ova svojevrsna otkupnina biti „naučno utvrđena“.

Junker je našao za potrebno da poruči Britancima da se prema njima i njihovoj zemlji ne odnosi neprijateljski: „Britanija je deo Evrope i ja se nadam da će sa Britanijom imati prijateljske odnose i u narednoj deceniji“.

Prethodnih dana je The Times objavio da će Evropska unija od Londona tražiti da plati 60 milijardi evra za istupanje iz EU.

Pravnici vlade Tereze Mej su, međutim, izračunali da Velika Britanija – s obzirom na to koliko je London dosad uneo u finansiranje zajedničkih projekata Evropske unije – može napustiti EU bez bilo kakvih dodatnih uplata.

Mej je najavila da će 29. marta aktivirati 50-ti član Lisabonskog sporazuma, čime će biti oficijelno aktivirana procedura izlaska Ujedinjenog kraljevstva iz EU.

[youtube id=”a5ZhU-eT8z0″ width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”” class=””]

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom