Vesti

Istraživački centar Kongresa: Američko oružje zaostaje za najboljim

Izvor: Fakti

Uticajni američki list The National Interest objavio je da Donald Tramp želi da reči „Made in America“ postanu nacionalna deviza Amerikanaca, ali da to – pogotovo kada je oružje u pitanju – neće ići lako.

Čak je otvoreno postavio krajnje neprijatno pitanje: „Ali, šta raditi ako je američko oružje toliko zaostalo od oružja drugih zemalja da će Sjedinjene Države morati da ga kupuju od drugih zemalja da bi posedovale ono što je najbolje u svetu?“

The National Interest istovremeno navodi da su neki eksperti za naoružanje i ranije upozoravali da SAD mogu lako izgubiti liderstvo u sferi vojnih tehnologija, a da sada to isto tvrdi Istraživački centar Kongresa SAD kome se objektivnost ne može osporiti.

List citira ovu procenu tog Istraživačkog centra: „Rusija i Kina ne samo da modernizuju svoju ratnu tehniku, obezbeđujući joj neranjivost i udarnu moć, nego i razvijaju apsolutno novu. Kako za sebe tako i za izvoz. Postoji verovatnoća da će se pojaviti i nekoliko borbenih sistema koji su superiorni američkim“.

Za primer je naveo ruski novi tenk „Armata“ T-14, dok SAD i dalje koriste tenkove „Abrams“ i „Bredli“ koji su konstruisani još u vreme Hladnog rata. Da sve bude još gore – podvlači The National Interest – SAD tenkove nove generacije neće imati pre 2035-te godine.

Isti list navodi više primera koji pokazuju da naoružanje SAD ili više nema prednost ili već zaostaje za onim što imaju drugi.

U vreme Hladnog rata i ratova u Persijskom zalivu – upozorava The National Interest – Amerika je imala sreće što nije imala posla sa tuđom naprednom ratnom tehnikom jer je SSSR svojim klijentima iz trećeg sveta prodavao samo zastarelije modele.

Sada su se stvari izmenile jer Rusija i Kina izvoze i napredne modele.

Kongresni Istraživački centar u ovom kontekstu direktno upozorava: „Zato se sada SAD – čak i u konfliktu sa nekim manjim zemljama – mogu suočiti sa ruskim tenkom T-90 ili kineskim MVT-3000“.

The National Interest navodi da bombarder F-35 tek stiže u ratnu avijaciju SAD, a da će Kopnene snage novi tenk čekati dve decenije nakon što na njemu počne da se radi i „zvoni na uzbunu“: „Moguće je da će SAD zaista morati da kupuju strano oružje da ne bi zaostajale. Smatrati da je američko oružje najbolje samo zato što je američko – to je slepi patriotizam“.

The National Interest podseća da SAD donekle već kupuju tuđu ratnu tehniku jer koriste izraelske dronove i švedska protivtenkovska oruđa. Štaviše, da mnoge delove za svoje teško naoružanje kupuju od – Kine.

List zaključuje da se Sjedinjene Države u trci u naoružanju mogu „naći pozadi“. Uprkos tome što su u celom periodu nakon Drugog svetskog rata sa ponosom tvrdile da imaju najnaprednije vojne tehnologije.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom