Vesti

Le Pen: Ako pobedim Francuska će istupiti iz NATO

Izvor: Fakti

Lider francuske partije Nacionalni front – Marin Le Pen – predstavila je svoj program za predsedničke izbore u kojem sunarodnicima obećava istupanje zemlje iz NATO i jačanje sopstvenih oružanih snaga.

Njen program ima 144 tačke, a Le Pen – prema anketama – ima dobre izglede da uđe u drugi krug predsedničkih izbora koji će se održati ovog proleća.

U delu programa sa naslovom „Prisiliti na uvažavanje Francuske“, napisala je i ovo: „Smatram neophodnim da Francuska napusti vojnu komandu NATO jer je to preduslov da nas ne mogu uvući u ratove koji nisu u našem interesu… Mi moramo obezbediti svoju odbrambenu sposobnost u svim sferama. Za to nam je potrebna strateška nezavisnost, kao i vojno-industrijski kompleks u punom formatu“.

Naglasila je da će – bude li izabrana za predsednika Francuske – već tokom prvog petogodišnjeg mandata podići udeo vojnog budžeta u BDP na dva pa na tri odsto.

Dodala je da će „dva odsto od nacionalnog BDP“ čak uneti u ustav zemlje kao minimalni nivo odbrambenih rashoda jer je to preduslov i da francuski ratni brodovi budu stalno prisutni u svetskim morima i okeanima. Čak je precizirala da će broj vojnika povećati za 50.000 i inicirati izgradnju drugog nosača aviona kome će dati ime „Rišelje“

Liderka Nacionalnog fronta obećala je biračima i uspešno finansiranje modernizacije nuklearnih snaga, ali drugih rodova oružanih snaga.

Izjasnila se i za postepeno uvođenje obaveznog vojnog roka u trajanju od tri meseca.

Obećala je u programu i da će voditi realističnu, stabilnu i uravnoteženu spoljnu politiku.

Prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj je 23. aprila a drugi – 7. maja.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom