Vesti

Predsednik Evropskog saveta Tusk: Tramp je pretnja EU

Izvor: NSPM

Predsednik Evropskog saveta – Poljak Donald Tusk izjavio je juče da je novi predsednik SAD, Donald Tramp, postao pretnja Evropskoj uniji – zajedno sa Rusijom, Kinom i ekstremističkim islamom. Čak je pozvao „Evropljane“ da se drže jedni drugih kako bi izbegli dominaciju druge tri kontinentalne sile.

„Dezintegracija Evropske unije neće voditi obnavljanju nekakvog mitskog, punog suvereniteta zemalja članica, već njihovoj pravoj i faktičkoj zavisnosti od supersila: SAD, Rusije i Kine. Samo zajedno možemo da budemo u potpunosti nezavisni“, napisao je predsednik Evropskog saveta u pismu upućenom liderima država članica EU, uoči samita o budućnosti Unije nakon odlaska Britanije, kojim će on predsedavati u petak na Malti.

Tusk je sebi dozvolio i ocenu da Tramp dovodi u pitanje „poslednjih 70 godina spoljne politike Sjedinjenih Država“: „Promene u Vašingtonu dovode EU u tešku situaciju. Izazovi sa kojima se suočavamo veći su nego ikada još od vremena potpisivanja Rimskog sporazuma“.

Britanska agencija Rojters navodi i da je Tusk naveo da je Trampova trgovinska politika zasnovana na većem protekcionizmu pružila šansu EU. Još tvrdi da bi EU sada trebalo da učini više na ugovaranju novih sporazuma o slobodnoj trgovini.

Predsednik Evropskog saveta, inače, smatra da se EU suočava sa najvećim izazovima u svojoj 60-godišnjoj istoriji.

Kao ključne spoljne pretnje označio je: „Kinu punu samopouzdanja“, „agresivnu politiku Rusije“ prema susedima i „islam koji potpaljuje stanje anarhije na Bliskom istoku i u Africi“.

Ovome je dodao i „zabrinjavajuće izjave nove američke administracije“: „Sve to čini našu budućnost izuzetno nepredvidljivom“, ocenio je u pismu Tusk.

Rojters procenjuje da ove Tuskove ocene najsnažnije poruke upućene Trampu.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom