Izvor: Beta

Američki predsednik Donald Tramp odlučio je danas da SAD napuste sporazum o Transpacifičkom sporazumu o slobodnoj trgovini (TPP) sa 12 azijskih zemalja.

„Upravo smo uradili veliku stvar za američkog radnika”, rekao je Tramp potpisujući memorandum o ukidanju sporazuma.

Ovaj sporazum o slobodnom trgovinskom partnerstvu, koji je u februaru 2016-te potpisalo 12 zemalja, smatran je jednim od najvećih dostignuća bivšeg predsednika Baraka Obame, koji mu je posvetio veći deo svog drugog mandata, a trebalo je da omogući da američkim kompanijama olakša pristup nekim od najdinamičnijih azijskih privreda.

Obama je taj sporazum smatrao i jednom od glavnih brana širenju uticaja Kine.

Ipak, napuštanje sporazuma je samo formalnost, s obzirom da sporazum iako usvojen, nije bio ratifikovan u Kongresu.

Bela kuća je već danas stavila do znanja da će sa svih 11 zemalja zaključiti sporazuma o međusobnim trgovinskim odnosima.

U Obaminom TPP, uz SAD, bile su: Australija, Brunej, Vijetnam, Kanada, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur, Čile i Japan.

Ove zemlje daju bezmalo 40 odsto svetskog BDP, a na njih otpada i četvrtina svetske trgovine.

Tramp je danas uveo i zabranu finansiranja međunarodnih grupa koje daju informacije o abortusima ili ih izvode, nastavljajući tradiciju po kojoj od 1984. godine Republikanske administracije uvode zabranu, dok je Demokratske ukidaju.

Poslednji je ovu zabranu, kojom se ne dozvoljava ni finansiranje grupa koje traže legalizaciju abortusa ili ga promovišu kao metod za planiranje porodice, ukinuo Barak Obama, 2009. godine.

Novi američki predsednik je uveo zabranu zapošljavanja u centralnom državnom aparatu SAD.

Ovim ukazom, od koga su izuzeti pripadnici vojske, ispunio je jedno od svojih predizbornih obećanja, da će se pozabaviti birokratijom i staviti pod kontrolu zapošljavanje u državnom sektoru.