Izvor: Fakti

Novoizabrani predsednik SAD – Donald Tramp – ući će u američku i svetsku istoriju čak i ako ništa krupno ne uradi dok je u Beloj kući. On je prvi otvorio neka velika i važna pitanja i sigurno će bar pokušati da ih reši, uz tumbanje Zapada koje će to podrazumevati.

U intervjuu nemačkom listu Bild i britanskom Times, budući američki lider je rekao da NATO zaista ima problem, ali da je taj problem u njemu samom jer je – zastarela organizacija. Dodatno je objasnio svoju poziciju: „Već odavno govorim da NATO ima problem. On je zastareo jer je projektovan pre mnogo godina. A kao drugo: zemlje članice alijanse na plaćaju ono što su dužne da plaćaju. Plaća Velika Britanija. Zapravo, samo pet zemalja plaća ono što mora. Pet, a to je malo jer su u alijansi 22.”

Tramp je istim listovima otkrio da je za novi nuklearni dogovor sa Rusijom. A o antiruskim sankcijama je rekao: „Zemlje Zapada su uvele sankcije Rusiji. Hajde da vidimo možemo li svi zajedno da zaključimo neke dobre aranžmane sa Rusijom. Smatram da bi bilo dobro početi da značajnim smanjivanjem nuklearnih arsenala”.

Povodom sankcija je još dodao, faktički nudeći trampu – ukidanje sankcija za dalje razoružavanje: „Sada Rusija veoma strada od sankcija, ali ja mislim da sve može biti tako da mnogi ljudi budu u dobitku”.

Tramp je naglasio da veruje Vladimiru Putinu i Angeli Merkel, ali da ne za – koliko će se to poverenje još održati: „Verujem im oboma, ali možda to neće trajati dugo”.

Obamin naslednik u Beloj kući nije krio da migracionu politiku Merkelove smatra „katastrofalnom greškom”: „Veoma uvažavam Merkelovu, ali smatram velikom nesrećom ono što se dogodilo: Ne bih da se nađem u sličnoj situaciji”.

O njoj je rekao i ovo: „Nikada se nismo sreli. Imam osećaj da je ona istaknuti rukovodilac, ali zaista mislim da je napravila katastofalnu grešku kada je nelegalnim migrantima dozvolila da uđu u njenu zemlju. Niko ne zna odakle oni dolaze. Mislim da je napravila katastrofalnu, veoma ozbiljnu grešku”.

Tramp je otkrio da Obamin sporazum sa Iranom smatra „jednim od najgorih sporazuma koji su ikada zaključeni.

Ponovio je da je i dalje uveren da će Velika Britanija imati veliku korist od izlaska iz Evropske unije, odnosno – da će se na kraju pokazati da je Bregzit bio „odlična stvar”.

Simptomatične su i ove Trampove reči na istu temu: „U situaciji kada Nemačka dominira u EU, Britanci su mudro postupili glasajući za razvod od Brisela… Evropska unija je faktički intrument Nemačke. Zato i smatram da je Britanija bila mudra kada je odlučila da izađe”.

Ovo nikada niko – osim getoizovanih intelektualaca – nije rekao na Zapadu. Ovo zaista nagoveštava tumbanje Zapada.

Nije ni čudo što se direktor CIA Džon Brenan povodom Trampa oglasio dva puta za manje od 10 sati.

On je izrazio negodovanje povodom Trampovih reči o američkoj „obaveštajnoj zajednici” čija neka dejstva navodno pokušava da optuži da se drži prakse nacističke Nemačke.

„Smatram neprihvatljivim izjednačavanje naše obaveštajne zajednice sa nacističkom Nemačkom… Mene to duboko vređa jer Tramp nema razloga da optužuje obaveštajne službe za curenje informacija koje su čak bile dostupne javnosti”.

Brenan je istovremeno izrazio nadu da će Trampova admnistracija poboljšati odnose sa Rusijom. Zato – kako je rekao – što Moskva i Vašington treba da zajedno učine mnogo šta što je „veoma važno”, uključujući i „savladavanje političke nestabilnosti na planeti”.