Vesti

Ubijen Andrej Karlov, ambasador Rusije u Turskoj

Izvor: Sputnjik, Fakti

U Ankari je izvršen oružani napad na ruskog ambasadora Andreja Karlova.

Atentat se dogodio u Galeriji savremene umetnosti, prilikom otvaranja izložbe fotografija „Rusija očima Turaka“.

Napadač je Karlovu pucao u leđa nekoliko puta – u trenucima kada je ambasador RF završavao kraći govor kojim se obratio posetiocima izložbe.

[youtube id=”pJ6YeSANJ-w” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”” class=””]

Nakon ispaljenih hitaca – Karlov je pao, a atentator je uzvikivao „Alahu akbar”.

Turski novinar Abdurahman Kambur Oglu je izjavio da mu je očevidac – novinar turskog lista Hurriyet – rekao da je napadač, između ostalog, uzvikivao nešto o Alepu i Siriji.

Abdurahman je dodao da postoje informacije da je atentator ušao u zgradu s policijskom legitimacijom, u svojstvu telohranitelja kojeg je obezbedila država.

Turska televizija NTV objavila je da je policija likvidirala napadača na Karlova.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu saopštio je da su najmanje tri osobe ranjene u vreme napada na ruskog ambasadora.

On je kasnije izjavio je da je atentat na ruskog ambasadora u Turskoj izvršio pripadnik specijalne jedinice policije Mevlut Mert Altintaš, rođen 1994. godine.

Prethodno je informativni portal HaberTurk naveo da je ubica ambasadora RF u Ankari Andreja Karlova bivši pripadnik turske policije koji je otpušten tokom istrage o pokušaju državnog udara 15. jula.

Prema navodima portala, 22-godišnji muškarac je bio član terorističke organizacije FETO.

Kako se navodi na sajtu televizije CNN Turk, policija smatra da bi parole koje je uzvikivao Altintaš posle ubistva ruskog ambasadora mogle da svedoče o njegovoj povezanosti sa terorističkom organizacijom Džebhat an Nusra.

[youtube id=”BGRZspUHg08″ width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”” class=””]

„Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina u razgovoru sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i u televizijskom obraćanju, uvereni smo da je glavni cilj onih koji su osmislili ovaj varvarski čin podrivanje procesa normalizacije odnosa Rusije i Turske da bi se sprečila efikasna borba protiv terorizma u Siriji. Ovaj cilj je uzaludan. To neće proći“, istakao je Lavrov.

[youtube id=”vFx2tG8E-zM” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”” class=””]

Oružani napad na ambasadora Rusije u Turskoj Andreja Karlova izvršen je u ponedeljak u Ankari na otvaranju izložbe. Ubica je pucao u Karlova iz pištolja. Ruski diplomata zadobio je smrtne rane usled kojih je preminuo. Prema rečima očevidaca, ubica je ušao u prostoriju u kojoj se održavala izložba u poslovnom odelu sa kravatom i smatran je za pripadnika obezbeđenja ambasadora. Napadač je ubijen u policijskoj akciji. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenilo je ovaj incident kao teroristički napad.

Ruski lider Vladimir Putin nazvao je provokacijom ubivstvo ambasadora svoje zemlje Andreja Karlova u Ankari.

Precizirao je da se radi o provokaciji uperenoj protiv normalizacije tursko-ruskih odnosa i sračunatoj na potkopavanje mirovnog procesa u Siriji, u kojem aktivno učestvuju Rusija, Turska, Iran i još neke zemlje.

Istovremeno obećao da će teroristi na svojoj koži osetiti dalje pojačavanje borbe Rusije protiv regionalnog i međunarodnog terorizma.

„Odgovor može biti samo jedan i teroristi će ga – naglasio je Putin – na sebi vrlo brzo osetiti”.

Obećanje je dao posle savetovanja u Kremlju sa ministrom inostranih poslova RF Sergejom Lavrovom, šefom Spoljne obaveštajne službe Sergejom Nariškinom i direktorom Federalne službe bezbednosti Aleksandrom Bortnjikovom.

Ubistvo Karlova Putin je nazvao „podlim”, ocenio da je život dao na „borbenom položaju” i naložio Lavrovu da predloži kako da se sećanje na njega ovekoveči.

Rusija će u Ankaru uputiti svoju mešovitu isledničku grupu koja će voditi istragu zajedno sa turskim državnim organima.

Otkrio je da se o tome dogovorio sa turskim presednikom Redžepom Erdoganom i podvukao: „Mi moramo znati ko je usmeravao ruku ubice”.

Posle telefonskog razgovora sa Putinom, i Erdogan je ubistvo u Ankari nazvao provokacijom.

Putin je Karlova, inače, nazvao „blistavim diplomatom” koji je u Turskoj imao odličnu reputaciju i isto takve odnose sa rukovodstvom zemlje-domaćina.

Otkrio je da je Karlov – za vreme njegove poslednje posete Turskoj – stalno bio uz njega.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom