Vesti

Global Times: Tramp prezire Kinu, padu prethodi oholost

Izvor: Fakti

Uticajni kineski list na engleskom Global Times održao je malu „lekciju“ novoizabranom američkom predsedniku.

Podsetivši da je Donald Tramp počeo da koristi politiku „jedne Kine“ da bi prinudio Peking na kompromise u oblasti trgovine. Pritom je ocenio: „Moguće je da ovaj biznismen, koji ume da računa, sebe smatra veoma pronicljivim i sposobnim da Kinu uhvati za grlo pomoću „tajvanskog pitanja, ali je činjenica da neiskusni američki predsednik, kako se čini, ne shvata o čemu govori. I da je precenio sposobnost svoje zemlje da drži dominantnu poziciju u svetu. On takođe nije uzeo u obzir trenutnu ograničenu moć SAD“.

Isti list otvoreno poručuje i Trampu i oficijelnom Vašingtonu: „Kina je uspela da postane država sa značajnom moći među zemljama zapadnog dela Tihog okeana. Peking nikada nije razvlačio svoj fornt i zato je mogao da skupi dovoljno snage da odgovori na na svaki strateški izazov na svojoj periferiji. Zato je Kina spremna da sa Sjedinjenim Državama odmeri snage, naročito u Tajvanskom moreuzu.

Global Times posebno naglašava da Tramp „strateški prezire Kinu“.

Ovome je pridodao: „Svakom padu prethodi oholost. Tramp je počeo da ucenjuje Kinu Tajvanom čak i pre nego što je preuzeo vlast“.

List posebno naglašava: „Kina mora navesti Trampov tim da je poštuje, inače neće imati o čemu da se sa Vašingtonom dogovara u naredne četiri godine. Ne treba fantazirati o harmoniji.“

Global Times tvrdi da je Peking spreman – ako Tramp krene oštro – da uđe u odlučnu konfrontaciju sa Trampom radi zaštite svojih interesa. Peking prvo mora odlučno kazniti snage koje se zalažu za nezavisnost Tajvana i biti spreman da ujedinjenje sa Tajvanom izvrši i vojnim putem.

Imajući posla sa nepredvidljivim Trampom, Kina svu svoju stvaralačku energiju treba da usmeri na vođenje spoljne politike i da bude spremna da ide na neočekivane korake. Razlika u moći – između SAD i Kine – sada je najmanja u našoj dosadašnjoj istoriji. Upravo stoga: zbog čega bi Kina išla na najnepravedniji aranžman sa Trampom?“

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom