Izvor: Tanjug

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da je zaključak CIA da se Rusija mešala u predsedničke izbore “smešan” i da to demokrate koriste da opravdaju poraz njihove kandidatkinje Hilari Klinton.

Tramp je u intervjuu za “Foks” rekao da se ne protivi naredbi odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame da se pokrene istraga o sajber-napadima tokom izborne kampanje i mogućoj umešanosti Rusije, ali da Obama ne treba da kaže da je reč samo o Rusiji.
“Ne treba da se kaže samo Rusija, nego i druge zemlje, kao i drugi pojedinci”, rekao je Tramp.

Kako prenosi AP, Obamina administracija je saopštila da se istraga ne odnosi samo na Rusiju ili samo na predsedničke izbore, već i na sve izborne incidente, među kojima su i sajber-napadi 2008. i 2012. godine, koji se dovode u vezu sa kineskim hakerima.

Tramp je rekao da krivac za hakovanje može biti Kina ili “običan haker koji sedi na kauču”.

CIA je zaključila da se Rusija mešala u američke predsedničke izbore u korist republikanaca.

—————-

CIA je zaključila da je Rusija intervenisala na ovogodišnjim predsedničkim izborima u SAD kako bi Donald Tramp pobedio i to ne samo da bi podrili poverenje u američki izborni sistem, prenelo je danas Rojters.

To je za britansku agenciju u petak izjavio visoki američki zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.

„Američke obaveštajne agencije su procenile da su zvaničnici ruske vlade, kako se predsednička kampanja odvijala, posvećivali sve veću pažnju pomoći naporima Donalda Trampa da pobedi na izborima”, precizirao je navedeni izvor.

Rojters navodi da je „Vašington post”, citirajući američke zvaničnike koji su brifovani o ovome, takođe juče objavio da su obaveštajne službe identifikovale pojedince povezane sa ruskom vladom koji su obezbedili „Vikiliksu” na hiljade hakovanih mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta i drugih osoba i institucija, uključujući osobu koja je vodila predsedničku kampanju Hilari Klinton.

„En-Bi-Si njuz” navodi da je iz Trampovog tranzicionog tima, u reagovanju na ove tvrdnje, poručeno da su „to isti ljudi koji su pričali (ubijeni predsednik Iraka) Sadam Husein poseduje oružje za masovno uništenje”.

„Izbori su odavno završeni… Sada je vreme da se krene dalje i da Ameriku ponovo učinimo velikom”, stoji u saopštenju koje aludira na slogan Trampove kampanje, prenosi Tanjug.