Vesti

Prof. na LSE Favaz Gerges: Rusija odnela pobedu u Siriji

Izvor: Fakti

Zapad – polako i indirektno, ali sigurno – priznaje da je u Siriji i povodom Sirije izgubio od Rusije i Irana.

Priznaje da je to promenilo i stvari u svetu. Priznaju to, na svoj način. Čak i sami Amerikanci i Britanci.

Jer, američkom telekanalu CNN je profesor Londonske škole ekonomije i političkih nauka Favaz Gerges priznao: „Svet se okrenuo od Sirije. Naoružana sirijska opozicija sada je prepuštena sama sebi. Ona je prinuđena da zaboravi na zapadne sile. Čak i Turska, koja je njen glavni sponzor i potpora – sada svoja dejstva koordinira sa Rusijom. Ankara nije ni reč rekla povodom istočnog Alepa. Štaviše, pokušava da se sa Moskvom dogovori o strategiji izlaska iz Alepa i o uslovima priznavanja poraza ustanika“.

Gerges je istoj televiziji, koja je svih poslednjih decenija bila udarna pesnica američkog militrizma i imperijalizma, rekao i ovo: „Sve ovo govori da se prioriteti sveta više ne podudaraju sa prioritetima sirijske opozicije. Sada su u prvom planu borba međunarodne zajednice protiv Islamske države i uništenje Al Kaide u Siriji, a ne smenjivanje Asada. Upravo zato sada Asad i Rusija i njihove pristalice odnose pobedu“.

Gerges je u nastavku podsetio da je Donald Tramp u Severnoj Karolini rekao da će smanjiti podršku sirijskoj opoziciji i da ga ne zanimaju smene režima po svetu. On je iz toga izvukao zaključak: „Ne treba računati na Trampa. On je spreman da sarađuje sa Rusijom radi borbe protiv Islamske države. Da sam sada u Damasku i na Asadovom mestu – ja bih se smeškao. Njemu se sreća zaista osmehnula. Ravnoteža snaga u regionu se izmenila. U toku je pregrupisanje snaga koje se dotaklo i Turske. A za Saudijsku Arabiju, glavni problem je postao Jemen, a nije to više Sirija“.

Gerges je čak izričit: „Asad je nadvladao, a Rusija igra odlučujuću ulogu povodom sirijskog pitanja. Sada je glavno pitanje: hoće li Rusija, Iran i Asad biti u stanju da svoje vojne uspehe iskoriste za dolaženje do političkog rešenja konflikta“.

Nešto ranije je šef britanske špijunaže – Aleks Janger – izjavio da će ruska vojna podrška sirijskoj armiji samo doprineti širenju terorizma u Siriji jer Moskva naziva teroristima sve koji su protiv Asada.

Ne pominjući Rusiju, ali se upravo ona podrazumevala, Janger je ocenio da sajber-napadi, propaganda i subverzivno delovanje neprijateljskih država za evropske demokratije predstavlja „fundamentalnu pretnju“.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom