Izvor: Fakti

Zapad – polako i indirektno, ali sigurno – priznaje da je u Siriji i povodom Sirije izgubio od Rusije i Irana.

Priznaje da je to promenilo i stvari u svetu. Priznaju to, na svoj način. Čak i sami Amerikanci i Britanci.

Jer, američkom telekanalu CNN je profesor Londonske škole ekonomije i političkih nauka Favaz Gerges priznao: „Svet se okrenuo od Sirije. Naoružana sirijska opozicija sada je prepuštena sama sebi. Ona je prinuđena da zaboravi na zapadne sile. Čak i Turska, koja je njen glavni sponzor i potpora – sada svoja dejstva koordinira sa Rusijom. Ankara nije ni reč rekla povodom istočnog Alepa. Štaviše, pokušava da se sa Moskvom dogovori o strategiji izlaska iz Alepa i o uslovima priznavanja poraza ustanika“.

Gerges je istoj televiziji, koja je svih poslednjih decenija bila udarna pesnica američkog militrizma i imperijalizma, rekao i ovo: „Sve ovo govori da se prioriteti sveta više ne podudaraju sa prioritetima sirijske opozicije. Sada su u prvom planu borba međunarodne zajednice protiv Islamske države i uništenje Al Kaide u Siriji, a ne smenjivanje Asada. Upravo zato sada Asad i Rusija i njihove pristalice odnose pobedu“.

Gerges je u nastavku podsetio da je Donald Tramp u Severnoj Karolini rekao da će smanjiti podršku sirijskoj opoziciji i da ga ne zanimaju smene režima po svetu. On je iz toga izvukao zaključak: „Ne treba računati na Trampa. On je spreman da sarađuje sa Rusijom radi borbe protiv Islamske države. Da sam sada u Damasku i na Asadovom mestu – ja bih se smeškao. Njemu se sreća zaista osmehnula. Ravnoteža snaga u regionu se izmenila. U toku je pregrupisanje snaga koje se dotaklo i Turske. A za Saudijsku Arabiju, glavni problem je postao Jemen, a nije to više Sirija“.

Gerges je čak izričit: „Asad je nadvladao, a Rusija igra odlučujuću ulogu povodom sirijskog pitanja. Sada je glavno pitanje: hoće li Rusija, Iran i Asad biti u stanju da svoje vojne uspehe iskoriste za dolaženje do političkog rešenja konflikta“.

Nešto ranije je šef britanske špijunaže – Aleks Janger – izjavio da će ruska vojna podrška sirijskoj armiji samo doprineti širenju terorizma u Siriji jer Moskva naziva teroristima sve koji su protiv Asada.

Ne pominjući Rusiju, ali se upravo ona podrazumevala, Janger je ocenio da sajber-napadi, propaganda i subverzivno delovanje neprijateljskih država za evropske demokratije predstavlja „fundamentalnu pretnju“.