Vesti

Lavrov: Potencijal NATO na istoku Evrope bez presedana

Izvor: Fakti

Sjedinjene Države i NATO namerno podižu temperaturu u odosima sa Rusijom – ocenio je Sergej Lavrov.

Šef ruske diplomatije dodatno je naglasio: „Danas posmatramo povećavanje vojnog potencijala NATO i vojnog prisustva alijanse na istoku Evrope koje je bez presedana od vremena hladnog rata. Sve je to u funkciji vršenja vojno-političkog pritiska na Rusiju. Pored naših granica se izvode vojne vežbe koje su često potpuno provokativnog karaktera“.

Ruski ministar je ovo rekao u intervjuu italijanskom dnevnom listu Corriere della Sera u kojem je ukazao da u zemlje centralne i istočne Evrope stižu američke trupe i teška ratna tehnika, a sve uz ukazivanje na fantomsku „pretnju sa Istoka“.

Istovremeno se, dodao je Lavrov, prema granicama Rusije primiču i „elementi komandno-štapske strukture alijanse“.

Lavrov je opet podsetio na bombardovanje bivše Jugoslavije, invaziju na Irak i agresiju protiv Libije.

On je u ovom kontekstu izrazio nadu da će spoljnopolitički tim Donalda Trampa početi da pravi praktične korake ka normalizaciji odnosa i na planu zajedničke borbe protiv terorizma.

Istovremeno je izneo očekivanje da Trampova administracija neće ponavljati greške prethodnih koje su planski urušile rusko-američke odnose.

Lavrov je naglasio da je Moskva potpuno svesna da uspostavljanje punih odnosa između dve zemlje neće biti nimalo lak zadatak jer će otklanjanje razornih posledica antiruskog kursa administacije Baraka Obame zahtevati „ozbiljne napore sa obe strane“.

Lavrov je ukazao da je prebacivanje raketnih sistema „Iskander-M“ u Kalinjingradsku oblast, koja je najzapadniji deo RF, izazvana isključivo „destruktivnim dejstima NATO“.

Ruski ministar je podvukao: „Za razliku od Sjedinjenih Država, Rusija sve što čini – čini na sopstvenoj teritoriji. A SAD, kao i neke druge zemlje, svoje trupe prebacuju u države koje se graniče sa Rusijom i još u njima izvode provocirajuće demonstracije svoje vojne sile“.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom