Vesti

Predsednik vojnog komiteta NATO, Pavel: Rusija nije neprijatelj NATO-a

Izvor: Fakti

Donald Tramp će tek kroz dva meseca preuzeti rukovođenje Amerikom, a već su počeli da duvaju do juče teško zamislivi vetrovi.

Predsednik vojnog komiteta NATO – general Peter Pavel – izjavio je da koncentracija ruskih vojnih snaga ispred obala Sirije (na čelu sa nosačem aviona „Admiral Kuznjecov“) nije neprijateljski akt.

Čak je pojasnio: to je samo demonstracija sredstava kojima Rusija raspolaže jer želi da ostvari svoje ciljeve.

Pavel je – u intervjuu Le Monde – ocenio da vojni potencijal Rusije „kontinuirano raste“ i da se pojačava i rusko „vojno prsustvo“. Dodao je da se Moskva pomoću rastuće vojne moći vraća na međunarodnu arenu.

Objasnio je: Rusija želi da pokaže da je u stanju da vodi autonomne vojne operacija onda kada to sama odluči, ali ne želi da prestane da bude konstruktivan igrač na međunarodnoj areni.

„Ako je Rusija istinski zainteresovana da postane ozbiljan globalni igrač, a jeste, svaka agresija sa njene strane u ovom prelaznom periodu bila bi u suprotnosti sa tim ciljem“.

Komandant ratne mornarice NATO – vice-admiral Klajv Džonston – izjavio je da Rusija nije neprijatelj zapadne vojne alijanse. Pritom je naglasio: „Rusija ima pravo da gradi i razmešta svoju ratnu flotu. NATO nema nameru da je u tome zaustavlja. Rusija nije naš neprijatelj. Mi ne želimo da ulazimo u novi hladni rat. NATO pokušava da shvati Rusiju i da ne nanese štetu svojim interesima“.

Džonston je sve ovo rekao u Carigradu, na zasedanju parlamentske skupštine NATO.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom