Vesti

NATO i Velika Britanija upozoravaju Trampa da ne menja politiku

Izvor: Fakti

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije – na čijem čelu je „prijatelj Srbije“ Boris Džonson – iskoristiće naredne mesece da ubedi Donalda Trampa da ne menja Obaminu politiku prema Siriji.

Britanski list Sunday Telegraph objavio je – pozvavši se na izvor u Forin Ofisu – da će Džonson i Tereza Mej ubeđivati novoizabranog predsednika SAD i da ne sarađuje sa Rusijom povodom Sirije i da i lje radi na svrgavanju legitimno izabranog sirijskog predsednika Bašara Asada.

Taj „izvor“ je izrazio nadu da će Tramp shvatiti da Putin nije ni razuman ni uračunljiv lider.

Posebno je naglasio: da će za britansku diplomatiju narednih nedelja prioritetni zadatak biti da utične na Trampa da promeni odnos prema Rusiji.

——

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg obratio se preko britanskog lista The Guardian Donaldu Trampu.

“Današnje generacije se nalaze pred najvećim izazovom svojoj bezbednosti. Nije vreme da se dovodi u pitanje vrednost partnerstva između Evrope i Sjedinjenih Država”.

Imajući u vidu da je Tramp za vreme izborne kampanje NATO nazvao „zastarelom organizacijom” i da je upozorio da će, u najmanju ruku, zahtevati da zemlje-člance plaćaju rashode zahedničke odbrane, Stoltenberg je novoizabranog predsednika SAD upozorio: „NATO je samo jednom primenio član 5. svog Statuta (koji govori o samoodbrani i pomoći saveznika ukolo dođe do napada na jednog od članova alijanse). Onda kada je podržao SADposle terorističkih napada 11. sepbtembra 2001-ve godine. A to nije bila simbolična podrška jer je NATO na sebe preuzeo operaciju u Avganistanu kroz koju su prošle desetine hiljada naših vojnika. Više od 1.000 njih platili su najvišu moguću cenu za učešće u operaciji koja je bila direktan odgovor za napad na Sjedinjene Države”.

Generalni sekretar NATO je u svoje „otvoreno pismo” uneo i ocenu da se situacija sa bezbednošću tokom poslednjih nekoliko godina „dramatično pogoršala” zbog napadački raspoložene Rusije i nestabilnosti na Bliskom Istoku i severu Afrike.

Stoltenberg je morao da prizna da čvrstina partnerstva u NATO zavisi i od pravedne podele odgovornosti unutar alijanse: „Utemeljeni su pozivi SAD da se breme obaveza pravednije raspodeli jer danas na njih otpada bezmalo 70 odsto rashoda alijanse za odbranu”.

Portparola Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova ovako je ironično prevela Stoltenbergovo „otvoreno pismo” na normalni jezik: „Joj, ko će nas sada izdržavati i nama rukovoditi? Ko će nam plaćati za mračnjaštvo koje po milosti Vašingtona širimo? Pogotovo što smo se poslednjih godina odučili od samostalnog razmišljanja i delovanja i što smo radi američkog establišmenta pošli na sve, uključujući i raspoređivanje trupa i naoružanja na svojim suverenim teritorijama u mirno vreme. Kako ćemo sada gledati u oči svojim narodima?!

Oni nam neće oprostiti pogotovo posle sankcionih ratova koji su podrili cele grane naše dobro podmazane ekonomije. A vi ćete tamo još požaliti što ćemo mi početi da živimo samostalno.

Mi smo zatvorili oči na ono što su SAD natovarile u Avganistanu, na to što se proizvodnja narkotika u toj zemlji povećala nekoliko puta i što ti narkotici stižu uglavnom nama u Evropu. Mi ćutimo i o tome što su hiljade vojnika alijanse nastradale tokom američke avanture u Iraku. Ne zato što se stidimo, nego zato što ste nam platili… Pristali smo i da pokvarimo odnose sa Rusijom, optužujući je u interesu sadašnje vašingtonske administracije – koja je preko toga bila naumila da zadrži Belu kuću – za sve moguće grehove.

Shvatite da mi ne želimo da skidamo povez sa očiju, koji ste nam stavili, jer bismo tada morali da priznamo ne samo da smo se odvojili od realnosti nego i da smo goli. Vaš generalni sekterar NATO, nadam se večno”.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom