Vesti

Predsednički izbori: Nova spoljna politika Bugarske i Moldavije?

Izvor: Fakti

Proruski orijentisani kandidati pobedili su na predsedničkim izborima u Bugarskoj i Moldaviji. Počela je da se vraća u svoj normalni položaj geopolitička opruga – na kojoj su, i u Sofiji i u Kišnjevu, od raspada SSSR ruku držali Vašington i Brisel.

Novoizbrani predsednik Bugarske – general avijacije u rezervi Rumen Radev, koji je potukao kandidatkinju vladajuće partije GERB premijera Bojka Borisova – već je izjavio da računa na razvoj dijaloga sa Rusijom.

Učinio je to na svojoj prvoj predsedničkoj press-konferenciji: „Produbljeni dijalog sa Rusijom daće nam šansu da snizimo nivo konfrontacije i eskalacije napetosti. To će pomoći, nadam se, i normalizaciji situacije u Siriji i Ukrajini, što svi želimo“.

Radev je u nastavku naglasio: „Politika prema (antiruskim) sankcijama je u nadležnosti vlade, ali sam ja, kao predsednik države, dužan da vodim dijalog i tražim rešenje za taj problem zajedno sa kolegama iz Evropske unije, naročito sa onima među njima kojima se sankcije takođe ne sviđaju. Radiću i sa našom vladom i sa kolegama iz EU na tom pitanju.“

Govoreći o unutrašnjim prilikama, Radev je ocenio: „Uprkos svim pretnjama apokalipsom, birači su danas glasali za promene. Demokratije danas u Bugarskoj pobedila apatiju i strah. Negativna ocena, koju je dobila vlast stvorila je nov političku situaciju, ali u njoj nema ništa dramatično”.

Novi predsednik Moldavije je lider Partije socijalista Igor Dodon koji osvaja oko 55 odsto glasova, a kandidatkinja prozapadne partije Dejstvo i solidarnost Maja Sandu oko 44,5 odsto.

Dodon je dobio izbore, pored ostalog, na obećanju da će uspostaviti strateško partnerstvo sa Rusijom, vratiti moldavsku robu na rusko tržište i „normalizovati saradnju (sa Moskvom) u energetici“.

Njegova pobeda je utoliko značajnija i dalekosežnija što je Sandu obećavala biračima jačanje odnosa sa Rumunijom i Ukrajinom i uspostavljanje strateškog partnerstva sa SAD.

Ona je, doduše, istovremeno obećavala i „normalne i beskonfliktne odnose sa Moskvom“.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom